Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

52 önkéntes véradó vett részt Környén a Közösségi és Tájházban a hétfői véradáson, s amikor Kissné Ágoston Éva védőnőt a „debütálókról” kérdeztem, mosolyogva hárított: a januári „bűvös” hetes számot biztosan nem sikerül elérni, az egy kiugró „teljesítmény” volt. Sztankó Attila személyében azonban mégiscsak érkezett egy első alkalmas véradó, s bár a számot e sorok írója is gyarapíthatta volna, szégyen ide, szégyen oda, a tű és vér látványától meghátrált.

Szerencsére azonban nem mindenki ilyen bátortalan, községünkben nagyjából 130-140 a stabil önkéntes véradók száma, sokan évente többször is érkeznek a Vöröskereszt által szervezett véradásra, hiszen a hölgyek évi háromszor, férfiak ötször adhatnak vért, viszont két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Talán kevesen tudják, hogy a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet. (A véradással kapcsolatos tudnivalókról bővebben itt olvashat: http://www.veradas.hu/tudnivalok-a-veradasrol.html)

A Nemzetközi Vöröskereszt Világnapja alkalmából május 9-én, 17 órától tartja ünnepségét a helyi szervezet a Közösségi és Tájházban, ahol hagyományosan a többszörös véradókat is köszöntik.

Községünkben pedig véradásra legközelebb július 3-án, délután fél 1 és fél 6 között kerül sor szintén a Közösségi és Tájházban.

 

Megosztás