Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

rákász_02Händel, Bach, Wagner, Gershwin és Ravel és ráadásként Verdi közismert és népszerű alkotásainak részletei csendültek fel Rákász Gergely koncertorgonista előadásában október 17-én a környei Művelődési Házban… kétszer is. Kora délután a diákokat, este a felnőtteket varázsolta el.

A Községi Könyvtár, Hajmáné Kalocsai Éva szervezésében érkezett Környére Rákász Gergely, aki előbb iskolakoncertet tartott: a Művelődési Házban a felső tagozat 120 tanulója és a kísérő pedagógusok lehettek részesei az orgonista lebilincselő zenetörténeti előadásának és orgonajátékának, s a közönség a használt hangszerrel is megismerkedhetett. rákászA valamivel több, mint egy órás program keretében a résztvevők közismert zeneszerzők széles körben ismert orgonamuzsikáit, illetve orgonaátiratait hallhatták, melyeket a zeneszerzőkről és a mű születéséről szóló történetekkel vezetett be a művész.

A délután 5 órakor kezdődő, felnőtteknek szóló koncert olyannyira magával ragadta a közönséget, hogy Rákász Gergelyt majd két órán keresztül „le sem engedték a színpadról”, s hatalmas tetszésnyilvánításukkal ráadásként Verdi: Aida bevonulási indulóját is „kicsikarták” a nemzetközi hírű koncertorgonistától. rákász_03A művész ezúttal is élvezetes, több érdekességet is tartalmazó szóbeli felvezetéssel adta elő az egyes zeneműveket, a hallgatók, nézők pedig a koncert után elragadtatással beszéltek előadásmódjáról és művészetéről, kiemelve, hogy bizony sokat veszített, aki nem volt részese ennek a különleges zenei élménynek. Erről tanúskodik az egyik közösségi portálon számos bejegyzés is: Gratulálok a tegnapi koncerthez, csodásan éreztük magunkat! Szép este volt. Sok élménnyel gazdagodtunk! Köszönjük! Köszönjük, hogy eljöttél, nagyon klassz volt a koncert! Még sok-sok ilyent szeretnénk!

Ugyanitt maga a művész, Rákász Gergely is arról ír, hogy jól érezte magát vidéki koncertjeinek környei állomásán: Szuper atmoszférája volt a Művelődési Ház dísztermének Környén, könnyen felszabadultunk, és nagyon gyorsan remek hangulat kerekedett… Köszönöm mindenkinek, aki eljött!

rákászgergelyRákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”. Annak idején őt magát lepte meg leginkább, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak. Éppen ezért – alig néhány hangversenyt vállalva – igyekezett finomítani tudását. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát.

Eközben elvégezte az ELTE művész tanári szakát, ahol 2000-ben diplomázott. 1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel Gergelyre soproni koncertjén, meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni, ahol sikerrel játszott öt városban egy éven belül. 2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik. A „Miért?” kérdésre ez a válasz olvasható honlapján:

rakaszgergely2„Szükségem van a hazai közegre, hogy felszabadultan dolgozhassak, és én itt vagyok otthon. Másrészről úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból, amit tanult, hazahozza, amit lehet.”

Gergely 2000-ben indította útjára rendszeres magyarországi turnéit. A vidéki fellépések különösen fontosak a számára, mert egyik kitűzött célja, hogy vidéken, vidéki településeken is magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg.

 

Megosztás