Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

91gálaTeltházas gálaműsorral zárult a környei általános iskola Kisfaludy-napok programsorozata szerdán a Művelődési Házban. A gálán – amely a produkciókon keresztül immáron 16. esztendeje ad ízelítőt az intézményben folyó színes művészeti és nevelői tevékenységből, a diákok tehetségéből – hagyományosan három diák vehetett át elismerést.

Rendhagyó tanítási nappal folytatódott szerdán a környei általános iskola egykori tanítója, igazgatója, s 2001-től névadója előtt tisztelgő Kisfaludy-napok programsorozat. Az alsó tagozatos diákok a honismeret jegyében szervezett délelőtt során megismerkedtek a katolikus templom 36rendhagyófreskóival, szobraival, az orgona szerkezetével, működési elvével, a református templom nagy becsben tartott ereklyéivel, amelyek a Konkoly család ajándékaként kerültek az egyházközség tulajdonába, s hallhattak a Karácsonyt követő legnagyobb egyházi ünnepről, a Húsvétról is. A kicsik útja a Közösségi és Tájházba vezetett, ahol bizony jó néhány használati tárgyra rácsodálkoztak. Így a kereplőre is, amellyel annak idején Nagycsütörtöktől, amikor a harangok Rómába mentek, az egyházi szertartások idejét jelezték.

32rendhagyóA felső tagozatosokat forgószínpad-szerűen várták a különböző helyszínek az intézményben: kenyérlángost dagasztottak és sütöttek, Ozogány Ernő tudománytörténész a magyar Nobel díjasokról tartott számukra előadást. A gyógynövényekkel alaposabb ismeretséget kötve megtudhatták, mit is jelent valójában a „fűben, fában orvosság” szólás, s Pretsner Ramóna r. alezredes óráján azt, hogy mi a különbség a „jó hecc” és az iskolai erőszak között, s hogy ez utóbbi jelenléte milyen sokrétű lehet: fizikai, pszichikai, lelki terror, zaklatás, kiközösítés…

Délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét Pákozdi Ferenc alpolgármester és Vadász Éva, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi, Kisebbségi Bizottság elnöke, Kisfaludy Mihály leszármazottai, Trézlné Staudinger Csilla igazgató és a koszorúzás_12Szülői Munkaközösség elnöke, Farkas Éva, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

A program este a Művelődési Házban teltházas gálaműsorral folytatódott, amely 16. esztendeje csillogtatja meg a tehetségeket, ad ízelítőt az intézményben folyó színes művészeti és nevelői tevékenységből.

Változás – szólt az est mottója, hiszen csak a változásból születnek új dolgok. Ez a változás, a változtatásra való képesség pedig valamennyi produkciót végigkísérte.

16gálaElsőként a legkisebbek „változásának”, ügyesedésének tapsolhattak a résztvevők. Ők egy esztendeje még gondtalan óvodásként el sem tudták volna képzelni, hogy egy tanító néni, Csóra Jánosné segítségével ritmusra és mindenki gyönyörűségére szólaltatnak meg kicsi harangokat. A muzsika szárnyán érkezett a folytatásban Bottyán Zsófi és Vida-Kun Áron zongorajátéka, majd Szántó Csongor György a mesék birodalmába csalogatta a vendégeket Mörren Morcogi Micóval.

25gálaA néptánc tanszak legidősebb diákjai, fiúk és lányok – a változás jegyében – nem közös produkcióval léptek színre. A fiatalemberek vérpezsdítő felcsíki, az ifjú hölgyek még vérpezsdítőbb cigánytánccal fokozták a hangulatot, az iskola énekkara pedig a Mary Poppins c. nagysikerű musicalből válogatott, ezúttal nem csak ének, hanem tánckoreográfiájukat is megcsillogtatva.

65gálaMátyás király lustája – a Szép Ernő művéből átdolgozott, „néha kell változunk” gondolatot sugalló, vidám mesét vitték színre a 4.a osztály diákjai hatalmas sikerrel, s minden bizonnyal sokáig nem fogja elfelejteni a gála közönsége Hülber Dalma és Bianka, egykori diákok előadását sem. Ők az Elfelejtett dal-al ajándékozták meg a jelenlévőket, akik percekkel később egy kisebb időutazásnak köszönhetően újabb változásnak lehettek részesei. 83gálaAz iskola pedagógusaiból szerveződött dalárda sok-sok évvel ezelőtti gálaesti fellépése elevenedett meg a vetítővásznon, majd meglepetésként érkeztek a hölgyek ez alkalomra ismét Dalárdává alakulva, immáron „élőben”, a gálát záró népszerű Koncz Zsuzsa sláger vastapsot kiváltó előhírnökeként, s annak jegyében, hogy „születni kell minden nappal újra…”

Az esemény részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával, a versenyeken elért eredményeivel is öregbítette az iskola hírnevét, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.

JakobiRékaIdén Jakobi Réka részesült a Kisfaludy-díj elismerésben. A végzős diák tanulmányi eredménye hét éven át kitűnő volt. Rendszeres tantárgyi dicséretekben részesült, magatartása, szorgalma példamutató. Az iskolai, területi, megyei versenyek állandó résztvevője magyar nyelv és irodalom, informatika, matematika, kémia, angol tantárgyakból. Szerény, csendes, lelkiismeretes, a felnőttekkel szemben tisztelettudó, segítőkész diák. A tanulmányaiban kitartó, megbízható, gyakran vállal szorgalmi feladatokat. Társaival barátságos, a közösségi élet aktív tagja.

Kisfaludy-emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Szántó Csongor György és Szücs Kinga vehetett át.

SzántóCsongorSzántó Csongor György csendes, víg kedélyű, visszafogott, szerény kisgyerek. Tanáraival udvarias, társaival segítőkész, mindig lehet rá számítani. Bizonyítványa négy éve kitűnő, több tantárgyból minősítették dicséretesre. Minden, az iskolában meghirdetett versenyre benevez, s számos szép eredményt tudhat a magáénak, például a szavaló, illetve a szépolvasási verseny első helyezését. A Vértes Agorája által meghirdetett versmondó versenyen ezüst minősítést, a Mandala országos vers- és prózamondó versenyen második helyezést, a területi Kazinczy olvasási- és szépkiejtési versenyen első helyezést ért el. 4 éve aktív tagja a Szivárvány Táncegyüttesnek, 3 éve a HEMO Musical Stúdiónak. Örömmel mond verset, mesét a rendezvényeken, ünnepségeken, emlékezetes alakításaival hozzájárul az osztály színjátszó körének sikeres fellépéseihez.

SzücsKingaSzücs Kinga szorgalmas, segítőkész, csendes, szerény kislány. Az osztályközösségben nem harsányságával tűnik ki, hanem szelídségével tereli jó irányba a többieket. Első osztályos kora óta kitűnő tanuló több tantárgyi dicsérettel. Már óvodás korától táncol a Szivárvány Táncegyüttesben, két éve jár atlétikai edzésekre és versenyekre is. Lelkes tagja a Mesevetélkedős csapatnak, két éve állandó résztvevője a matematikai, anyanyelvi versenyeknek. Az idei tanévben elért legkiemelkedőbb eredményei: Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny regionális középdöntője: 6. helyezés, Vigyázz Kész Pénz pénzügyi vetélkedő regionális középdöntő: 2. helyezés (csapattal), Kisfaludy-napok Kistérségi Tanulmányi Versenye: 2. helyezés (matematika)

Megosztás