Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

aradi_04A református temetőben tisztelegtek hétfő délután az aradi vértanúk emléke előtt Környén. Községünkben 2009 októberétől emlékeztet tizennégy fa a református temetőben azokra a honvédtisztekre, akiket az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepük miatt vittek vesztőhelyre, s a szabadságharc hőseire.

Az aradi vértanúk kultuszának története már a kivégzés napján elkezdődött. Szemtanúk elbeszélése szerint már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. aradi_03Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helységet bezártak – idézte fel a 165 évvel ezelőtti eseményeket Vadász Éva. A képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottságának elnöke azokra a hősökre emlékezett, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit és babérkoszorú helyett bitófa, vagy „enyhébb” büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül. Beszédében fejet hajtott a magyar nemzet gyásznapján, s gondolatai zárásaként így fogalmazott: a magyar szabadságharc ugyan elveszett a túlerő miatt, de a nemzet áldozata nem volt hiábavaló.

aradi_07Nagy Péter református tiszteletes Izráel sorsával vont párhuzamot visszatekintésében: hányszor volt borús az ég e nép felett. Hányszor hangzott feleslegesen a prófétai szó. Azokat, akik nem tehették, hogy hallgassanak, vagy akik ostorozták, védték a népet szeretettel, hősi lendülettel, vagy a saját népe hagyta magára, vagy ellenségei hatalmi szóval, hamissággal, sokszor halállal, bitófával jutalmazta őket, mint 1849. október 6-án…

Az emlékező gondolatok után Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester Környe község, Menoniné Pillmann Teréz és Wiszt Ferenc a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében, valamint a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzatának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke emlékére elültetett szomorú cseresznyefánál, a diákok és jelenlévők pedig az örök emlékezés mécseseit a vértanúk tiszteletére növekvő vérszilvafáknál.

aradiaradi_05 aradi_06 aradi_08 aradi_09 aradi_10 aradi_11 aradi_12 aradi_13 aradi_14aradi_15

Megosztás