Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

díjátadásIdén sem panaszkodhat a környei Méri János az Országos Pálinka Verseny és Pálinka Világkupán elért eredményeire. Tavaly körtepálinkájával bronzminősítést szerzett, s talán ezen is felbuzdulva vágott neki az idei megmérettetésnek, amelyre 8 országból, 228 kereskedelmi főzdéből, bérfőzetőtől és magánfőzőtől 750 minta érkezett, s a nemzetközi zsűri a hétvégi, gyulai Kisüsti Pálinkafesztiválon ismertette a bírálatok eredményét. A környei gazda tavaly készített pálinkáival ezúttal három érmes minősítést is szerzett a II. Pálinka Világkupán, két ezüstöt és egy bronzot. A második legmagasabb fokozatott érte el pirosbélű vilmoskörte pálinkájával, valamint mézes-ágyas zölddió likőrével, míg simulós Stanley (szilva) strong kisüstijét bronzminősítésűre értékelték az ítészek.

A nemes gasztrokulturális megmérettetésről egyébként a megyéből idén is ugyanazok térhettek haza büszkélkedésre alapos okot adó értékeléssel, mint tavaly: a környei nevező mellett a tatai Móró István egy ezüst, míg a bábolnai Márkus József két bronzérmes minősítéssel.

MériJánosMéri János azt mondja, mindhárom értékelésre – no meg pincéje kincseire is – nagyon büszke, nem tesz különbséget az ezüst és a bronz között, hiszen az eredmények világkupán születtek, s már önmagában ez a tény sem mindennapi elismerés.

S hogy miként készül az Irsai Olivér törkölypálinkán érlelt zölddió likőr? Szerinte végtelenül egyszerű. Semmi más nem szükségeltetik hozzá, mint Szentivánéj napján szüretelt zölddió, amit gondosan megtisztítunk, majd felnegyedelve és nyolcféle fűszert hozzáadva érlelünk öt liter törkölypálinkán. 6 hét elteltével leszűrjük az esszenciát, majd három liter törkölypálinkában feloldott egy liternyi mézzel keverjük, végül pedig jó egészséggel fogyasztjuk. A nyolcféle fűszer összetételét és mennyiségét természetesen már nem árulta el…

 

 

Megosztás