Heves zivatarok, rekordmennyiségű csapadék, erős széllökések várhatók

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szerdán és csütörtökön markáns ciklon éri el Magyarországot, amely hasonló időjárási körülményekkel érkezik, mint pontosan négy évvel ezelőtt a Zsófia ciklon.

A vasárnap lehullott és az erre a hétre várható csapadék együttesen meghaladhatja a májusi havi átlag mennyiséget, emellett a szél erősen viharossá is válhat.

Amikor hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik vízzel telített vagy kiszáradt talajra, akkor hirtelen áradásról beszélünk. Ilyenkor a csapadék rendkívül nagy mennyiségben az alacsonyabban fekvő területek felé áramlik. A hirtelen áradás okozta veszélyeket sokan hajlamosak lebecsülni. Egy 60 centiméteres víz akár nagyobb autókat, teherautókat is képes elsodorni.

A katasztrófavédelem kéri az állampolgárokat, hogy kövessék nyomon a meteorológiai híradásokat, rendelkezzenek több napra elegendő, hűtést nem igénylő élelmiszerrel, konzervvel. Ismerjék meg lakóhelyük vízrajzi és meteorológiai adottságait. Ha abban a térségben, ahol élnek, lehetséges a hirtelen áradás, jegyezzék fel a lehetséges menekülési útvonalakat.

Ha már megtörtént a baj és egy hirtelen áradás közepén találja magát valaki, gépjárműben ülve SOHA ne akarjon átkelni a vízen, keressen másik, a víz által nem elöntött utat. Gyalogosan kerülje el a patakokat, árkokat, vízfolyásokat, hiszen ezek vízszintje is ismeretlen magasságúra emelkedhet. Semmiképpen se keljen át elárasztott területen, a víz mélysége csalóka lehet. A hirtelen áradás alámoshatja az utakat és egy gödörbe esve csapdába kerülhet.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Stolczenberger Klára tű. hdgy. – szóvivő

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság