Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei Művelődési Házban tartotta a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja alkalmából szervezett ünnepségét május 13-án a Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete. Az eseményen a kimagasló önkéntes munkát végzők mellett egy olyan véradót is köszöntöttek, aki 147-szer nyújtotta karját.

Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy az idei ünnepség helyszínéül Környére gondoltak. Büszkék vagyunk településünkre, és a környeiek mindig büszkén mutatják meg az ideérkezőknek, hogy milyen szépen fejlődik a falu, hogy milyen szép intézmények segítik az itt élők, dolgozók és sok esetben a szűkebb térség lakóinak mindennapjait. Ami pedig a szép környezetet csodálatossá és hasznossá teszi az nem más, minthogy a helyiek tartalommal töltik meg az intézményeket, közösségi tereket. Az egyik ilyen nagyon fontos civil szervezetünk a Vöröskereszt helyi alapszervezete, létszámát tekintve az egyik legnagyobb Környén, egyben a megye egyik legnagyobb alapszervezete. És nem csupán mérete miatt lehetünk büszkék rájuk, hanem az általuk végzett munka és szolgálat miatt is – köszöntötte a vendégeket az 1.b osztályosok tavaszi verses, dalos műsorcsokra után Beke László polgármester, kiemelve, hogy a környei alapszervezet az elmúlt évben tíz olyan esemény megszervezésében vállalt fő szerepet vagy vettek részt közreműködőként, melynek a célja a segítségnyújtás volt, legyen szó véradásról, jótékonysági gyűjtésről vagy a tagok által készített sütemény jótékonysági árusításáról. Az aktív felnőtt tagság mellett az általános iskoláról is szólt, amely Vöröskeresztes bázisiskola, ezért is játszik fontos szerepet a programjaik között az egészségnap, illetve a sajnálatos módon bekövetkező természeti csapások kapcsán a különböző adománygyűjtési akciók, az ezekben résztvevő diákok így is megtanulják, hogy milyen fontos kötelességünk a segítségnyújtás – fogalmazott. Magyarországon a szervezet több mint 600 ezer emberhez jut el a helyi igényeken alapuló sokszínű és innovatív szolgáltatásokkal, melyek hozzájárulnak a biztonságosabb és erősebb közösségek építéséhez. Csak a megyénkben 73 településen, összesen közel 8 ezer tagunk és több száz önkéntesünk végzi áldozatos munkáját az elesett, bajba jutott embertársaink megsegítése érdekében – hangzott el Dr. Bognár Ferenc megyei elnöktől, aki az előkelő családból származó Henri Dunantról, az alapítóról is szólt. Talán sokak számára kevésbé ismert, hogy Dunant olyannyira elkötelezte magát eszméje mellett, hogy sem a bankházával, sem az üzleteivel nem törődött, ideáljai valóra váltásáért mindenét feláldozta. A világ legnemesebb intézményét életre hívó embernek 18 éven át volt otthona a heideni szegényház 12-es számú szobája. Addig, amíg 1895-ben egy svájci újságíró nem írt róla, s akkor az egész világ visszhangzott Dunant nevétől: szegényházban, szükségben él a Vöröskereszt alapítója. Felébredt a világ lelkiismerete, a szegényház fapolcain gyűltek az aranyérmek, diplomák, kitüntetések, az első Béke Nobel-díjat Dunant kapta meg 1901-ben. Önök mind méltó utódai, s ha most odafentről lát bennünket, akkor minden bizonnyal büszkeséggel és megelégedéssel néz le ránk – zárta gondolatait az elnök.

A világnapi megemlékezés során Dr. Bognár Ferenc elnök és Sipos Andrásné megyei vezetőségi tag elismerésben részesítette azokat, akik segítői, támogatói tevékenységüket kimagaslóan végzik. A legmagasabb szintű elismerésben, a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés Arany fokozatában Bankósné Nyerges Lívia részesült. Megyei elismerő oklevelet vehetett át Környéről Rácz Béláné, Bogyó Antalné, Erdei Józsefné, Wittmann Istvánné, Rehoregh Ernőné, Futóné Bánáti Ildikó, Budaházi Jánosné, Kaszap-Nagy Dánielné, Ferge Jánosné, Dein Andrásné.

Az eseményen a környei alapszervezet köszönetét fejezte ki a kerek véradásszámmal rendelkező donorok számára. A jubiláló véradók között a legtöbbször, hatvan alkalommal Beckl Gábor nyújtotta karját, félszázszoros véradásáért Kohl Boglárkát, negyvenszeres jubilálóként Simon Józsefet, Szabó-Kovács Gábort, Szöllősi Ferencet köszöntötte Kissné Ágoston Éva. 30-szor adott vért Ifj. Friedrich Gyula és Varga Péter, 25 alkalommal Czirkosné Lendvai Zsuzsanna, 20-szor Bagó Csaba, Bordás Karolina, Orosz Zoltán, Rák Zsolt, Szaló Zoltánné, tízszer Aradi Edina, Fóthi Álmos, Gergely Jánosné, Kis József, Kis-Südi Eszter, Magda Istvánné, Ruff Zoltán, Szegedi Sándor és Varga-Futó Ildikó.

Kisebb elismerő moraj kísérte Horváth Imre köszöntését, hiszen ő 147-szeres véradó, s igaz, hogy ebből 37 ferezis volt, ő akkor is 147-szer nyújtotta segítőként a karját hangzott el Kissné Ágoston Évától, aki az „Add a véredet a gyermekedért (is)!” mottójú felhívás győztesének, az általános iskola 1.b osztályfőnökének, Láng Évának is gratulált, hiszen ők bizonyultak a legsikeresebb toborzónak: tavaly novembertől összességében 24 donor jelezte véradáskor, hogy az 1.b osztályának gyűjti a pontokat. A felhívás ugyanis úgy szólt, hogy az az osztály, amelynek diákjaihoz kapcsolódóan ez év áprilisáig a legtöbb szülő, nagyszülő, testvér ad vért Környén, 100 ezer forint értékű, szabadon felhasználható ajándékutalványt vehet át májusban. Ez a perc érkezett el a megyei ünnepség keretében, s mint elhangzott, épp azok a gyerekek voltak a legsikeresebbek, akik korábban műsorukkal köszöntötték a vöröskeresztes önkénteseket.

Megosztás