Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Versekkel, Kossuth nótákkal tisztelgett Környebánya közössége a Hősi Emlékműnél március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc forradalom hősei, a magyar történelemkönyv legdicsőbb lapjait írók előtt. Ahogy hosszú évek óta, úgy ezúttal is harang kondítása jelezte az ünnepet, az ünnepség kezdetét, majd a helyi gyerekek, felnőttek múltidéző összeállítását követően a jelenlévők a Hősi Emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit, az örök fényességet jelző mécseseket.   

A környei ünnepség hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a katolikus templomban, majd a Művelődési Házban folytatódott az általános iskola hetedik évfolyamos diákjainak, énekkarának ünnepi műsorával. A programot a Környe szlovákiai testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező, 1972-ben alakult férfikar katonadalokkal, Kossuth nótákkal színesítette, a kar tavaly novemberben a „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” elnevezésű, 12. alkalommal megrendezett Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjén felnőtt kategóriában a Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat vehette át.

Nem sok nép van, amely szenvedéssel, vérrel annyi bizonyítékát adta a szabadságszeretetének. E téren a különben megfontolt nemzet sohasem ismert alkut, belátást vagy érdeket. Fontosabb volt ez neki az életnél is. Fontos volt külön-külön a nép minden fiának is. (…) A magyar az, aki bátran szembenéz a nép bajaival: a nemzet fejlődésének akadályaival. – Illyés Gyula gondolataival köszöntötte a megjelenteket Beke László polgármester, kiemelve, hogy a forradalmat követően sikerült olyan változásokat létrehozni a magyar társadalom életében, melyeket a szabadságharc leverésével sem lehetett eltörölni.

Immár 171 éve a magyar nemzet egyik legszebb ünnepe március 15, mely új korszak alapjait rakta le népünk számára: 1848/49 jogokat, méltóságot és szabadságot adott. Az országnak függetlenséget, a népnek felelős kormányt, közteherviselést és sajtószabadságot. A parasztoknak jobbágyfelszabadítást, a nemzetiségeknek törvényt. De a forradalom és szabadságharc a nemzet lelkében is kitörölhetetlen nyomokat hagyott – ez tette igazán naggyá Petőfit, Jókait, Kossuthot, Széchenyit, ez koronázta meg a reformkor törekvéseit – fogalmazott ünnepi beszédében a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatot képviselő dr. Veres Zoltán megyei jegyző.

Az emlékező közösség az ünnepi programok zárásaként a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. Az önkormányzat nevében Beke László polgármester és Orlovits Tímea jegyző, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat részéről dr. Veres Zoltán megyei jegyző, a szlovákiai testvértelepülés, Tardoskedd képviseletében Halász Gabriella alpolgármester, Veres Judit hivatalvezető, Mészáros Imre képviselő, valamint a német nemzetiségi önkormányzat, pártok, civil szervezetek, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői helyezték el a kegyelet virágait, majd a jelenlévők hajtottak fejet és helyezték el az örök emlékezés mécseseit Gyulai Pál gondolatainak jegyében: inkább halál, mint gyáva élet, igen, vesszünk, ha veszni kell. De küzdjünk, míg csak egy magyar lesz, és vérezzünk dicsően el. Lesz legalább a történetben rólunk egy nagy emlékezet. Egy büszke nép élt meggyalázva, de dicsőn halt, mint született.

 

Megosztás