Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Sikerrel zárult a hétfői tárgyalás a Vértesi Erőmű Zrt. és hitelezői között, így a társaság 2012 végéig folytathatja bányászati tevékenységét, az erőmű működése 2014 végéig biztosított – mindezt Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár jelentette be hétfő délután Márkushegyen.

Mint ismert, a Vértesi Erőmű Zrt. korábbi vezetése 2008-ban több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket, amelyek hátterében a System Consulting Zrt. vásárlási szándéka állt. A villamosenergia-árak időközben bekövetkezett esése és a vevői elállás miatt piacképtelené vált szerződéseket a Vértesi Erőmű Zrt. felmondta, emiatt azonban az áramkereskedők egy része pert indított, melyek közül mára több is a VÉRT számára kedvezőtlen ítélethozatallal zárult. Az erőmű tartozásának egy részét kifizette, de a további, bíróság által megítélt összegeket a vállalat nem volt képes önerőből finanszírozni, hiszen majdnem 20 milliárd forintnyi adósság halmozódott fel. A VÉRT, amely jelenleg 1200 embert foglalkoztat, csődvédelmi eljárást kezdeményezett 2010 augusztusában annak érdekében, hogy időt nyerjen a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez.

A hétfőn megszületett hitelezői egyezség után Márkushegyen Bencsik János államtitkár elmondta, hogy a kormány hármas szempontrendszert állított fel a VÉRT jövője kapcsán: a természeti környezet megóvását, hiszen az erőmű egy elöregedett technológiával működik, hasonlóan fontos volt a költségtakarékos, veszteség nélküli működés, mint szempont, a harmadik pedig a foglalkoztatás. „A munkavállalókat nem terheli felelősség a vállalat korábbi vezetésének rossz döntései miatt” – szögezte le Bencsik János, azt is hozzátéve, hogy a dolgozók alapvető érdekeit is szem előtt kellett tartani.

Ezért született meg az a reorganizációs terv, amely a következő két évben ütemezetten szünteti meg a bányászati tevékenységet, miközben olyan gazdasági szerkezetváltási programot kell megvalósítani a térségben, amely érdemben pótolja majd a kieső munkahelyeket – mondta az államtitkár.

Bencsik az elmúlt hónapokban, a szénfillér rendszere kapcsán az unióval folytatott sikeres tárgyalásokat is kiemelte, melyeknek eredményeként továbbra is minden magyarországi áramfogyasztó hozzájárul a vertikum hazai energetikai piacról történő tervszerű kivezetéséhez.

A hétfői megegyezés alapján a Vértesi Erőmű ZRt. mintegy 5,6 milliárdot fizet ki egy összegben hitelezőinek, miután az anyavállalata, a Magyar Villamos Művek ehhez 4 milliárdos hitelt nyújt. A tervek szerint az összeget az erőmű 2014-ig visszafizeti az MVM Zrt. számára. A reorganizációs terv végrehajtásától az érintettek azt várják, hogy helyreáll az erőmű gazdaságilag önellátó működése, s további támogatások nélkül biztosítható a VÉRT bányászati tevékenysége 2012. végéig, az erőműi pedig 2014. végéig.

Megosztás