Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1aradiAz aradi vértanúk mártírhalálának 166. évfordulóján a református temetőben tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc mártírhalált halt katonai vezetői előtt Környén. Községünkben 2009 októberétől növekedik a tiszteletükre elültetett, réztáblával emlékeztető tizenhárom vérszilvafa és egy szomorú cseresznyefa.

Az emberiség történetében gyakran előfordult, hogy egyesek mások szabadsága árán akartak boldogulni. Amikor egy nép fegyverrel a kezében próbálja meg kivívni a függetlenségét, önállóságát, szabadságharcnak nevezzük. Ilyen volt a mi 1848-49-es szabadságharcunk is… – kezdte visszatekintését Takácsné Eichhardt Emma. 3aradiA képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának tagja felidézte a forradalom idegenek segítségével, kétszeres túlerővel történő leverését, majd a győztesek könyörtelen bosszúállását: olyan honvédtiszteket ítéltek halálra, akik a szabadságharc kitörése előtt a császári és királyi seregben tényleges tisztként szolgáltak, és a szabadságharc alatt tábornoki rangot értek el, vagy önálló seregtestet vezettek. Hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, a nemzeti függetlenségünkért, s életüket áldozták érte. – hajtott fejet a hősök előtt.

Nagy Péter református tiszteletes áhítatában arra hívta fel a figyelmet, hogy soha 8aradinem szabad elfelejtenünk e napnak a jelentőségét: Kossuth Lajos 1849. október hatodikát a „magyar Golgotaként” említette még idős korában is. Ekkor végezte ki a győztes Habsburg Birodalom, a másfél évig tartó forradalom és szabadságharc szimbolikus személyeit. Az Aradon kivégzett tizenhárom katonatiszt mellett Pesten golyó által meggyilkolták Batthyány Lajos miniszterelnököt. A tizennégy mártíron kívül a hadbíróság számos ember felett hozott halálos ítéletet, akiket hosszabb-rövidebb ideig börtönbe zártak. Október hatodikának a megünneplése mindig időszerű. Mert emlékeztetőül szolgál a nemzetnek arra, hogy milyen áron jutott el életének ezredik évébe; és például szolgál arra, hogy milyen lelkiséggel lehet megmenteni ezt a nemzetet a jövőre.

13aradiAz emlékező, hősök előtt tisztelgő gondolatok után Vadász Éva, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Wéber István és Erl Péter, valamint a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzatának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke emlékére elültetett szomorú cseresznyefánál, a diákok pedig az örök emlékezés mécseseit a vértanúk tiszteletére növekvő vérszilvafáknál.

6aradi2aradi 6aradi 7aradi 9aradi 10aradi 11aradi 12aradi 14aradi 15aradi 16aradi 17aradi18aradi

 

Megosztás