Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A béke és szeretet szimbólumát, a Betlehemi lángot minden évben a szentföldi Születés Templomának öröklángjáról gyújtják, majd gyertyáról gyertyára adják tovább. Több millió otthonba eljutva teljesíti küldetését, hogy a karácsony örömteli előhírnöke legyen. A lángot december 18-án vehették át a környeiek a falu karácsonyfájánál.

Idén 35. alkalommal indult el a láng Betlehemből, egy izraeli gyermek adta át Salzburgban, majd a magyar, köztük felvidéki cserkészek a hegyeshalmi határátkelőnél vették át osztrák társaiktól. Ez is mutatja az összetartozásunkat, hogy felvidéken keresztül érkezett Héregre, onnan pedig a megye településeire, Környére már hetedszer – mondta el Beke László polgármester, aki a láng gyönyörű, szimbolikus jelentését így fogalmazta meg: egy apró láng elindul Betlehemből, és karácsonyra akár Európa minden otthonába eljuthat. Eljuthat mindenkihez, aki nyitott rá, hogy elfogadja, aki nyitott arra, hogy mennyire fontos az a béke és szeretet, melynek eljövetelét Advent végeztével, karácsonykor ünnepeljük. Gondolatait zárva azt kívánta mindenki számára, hogy valóban érkezzen meg a béke és a szeretet a családokhoz, s hogy a láng átvevői adják tovább a rokonoknak, barátoknak, hogy valóban eljuthasson mindenkihez, hogy az adventi koszorú utolsó gyertyája a Betlehemi lángtól lobbanhasson fel az otthonokban.

Nagy Péter tiszteletes a Zsoltárok könyvének két igeversével idézte azt a kérdést, amely különböző élethelyzetekben talán sokakban megfogalmazódik: Meddig tart ez uram? Végképp megfeledkeztél rólam? A tiszteletes válasza pedig így szólt: talán azt érzed, hogy nincs veled, pedig szükséged lenne rá. Talán azt érzed, elfelejtett. Pedig nem. Ő ma is a lehető legtöbb csatornán keresztül biztosítani akar bennünket afelől, hogy ő velünk akar lenni. Ma is ott áll, és hűségesen kitart melletted… Lehet, hogy most a meghitt csendesség, az ünnepnapok, reménységek, vagy éppen a melletted állónak a jókedve, derűje, vagy éppen ez a Betlehemből érkező gyertya lángja, annak a fénye akarja megmutatni számunkra, hogy Isten itt van velünk, itt van közöttünk. Lásd, és hidd: velünk az Isten. Nem feledkezett meg rólad, és ma is megmutatja magát a gyertya lángjában, az utcák fényében, és az egymás iránti szeretetben.

Visnyei László plébános Máté evangéliumából idézte Jézus születését, és a csillagot követő, a zsidók újszülött királyát kereső bölcsek érkezését: valahol ezt, a csillagot jelképezi számunkra a betlehemi láng, amely évről-évre elindul, hogy elérkezzen hozzánk… De mit mutat meg számunkra, mire hívja fel a figyelmet? – tette fel a kérdést, a választ így fogalmazva meg: Arra, hogy hamarosan megérkezik Krisztus. A bölcsek is keresték, mi is keressük napról-napra, hétről-hétre, évről-évre akár. S nagy öröm, mikor meg tudjuk lelni, és ebben az örömben nem szabad megfeledkezni arról, hogy onnantól kezdve nem szabad elengedni. Sokszor elfordulunk tőle, de ő mindig kitart a fényével… ez a gyertyaláng jelképezi számunkra az ő születését, és a békét, szeretetet, amit hirdet…

 

 

Megosztás