Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Doni katasztrófában elhunyt áldozatokért ajánlotta fel Visnyei László plébános a január 16-ai szentmise áldozatát a környei katolikus templomban, majd a templomkertben lévő Hősi Emlékműnél a Német Nemzetiségi Dalkör szívszorító katonadallal tisztelgett a hősök előtt.

A 78 évvel ezelőtti borzalmakat Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke idézte fel: 1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a Magyar Királyi 2. honvéd Hadseregben a Don partján: német követelésre vettek részt az oroszországi hadjáratban, melynek céljait nem érezték magukénak. A magyar hadvezetés a rendelkezésre álló legjobb felszereléssel látta el a hadba vonulókat, ám ez még így is messze elmaradt mind az orosz, mind a német technikától, és nem volt alkalmas a különösen zord, nem ritkán mínusz 30-35 fokos hideg elviselésére. A magyar katonák elkeseredett küzdelmet folytattak a 6-7-szeres szovjet haderő ellen, ám ezért embertelen árat fizettek: majdnem az egész hadsereg megsemmisült. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét. A képviselő a jelenlévőktől azt kérte, hogy mindannyian mély főfajtással emlékezzünk a magyar Hősökre, a környei Hősökre, akik bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat.

Akikre ma emlékezünk, megbízatásukban, egyszerű katonai mivoltukban is óriási felelősséget hordoztak. Az életükkel álltak helyt, az életükkel viselték a nemzet megmaradásának felelősségét. Helyt álltak és példát adtak a későbbi korok számára az áldozatvállalásról, a nemzeti, emberi közösségvállalásról – hangzott el Nagy Péter igehirdetésében. A tiszteletes úgy vélte, hogy napjainkban kevesen vannak, akik szívében, lelkében – éppen a hősök életpéldája alapján – személyes felelősség ébredne a mai emberi közösségek iránt, miközben az elmúlás, a pusztulás, a reményvesztettség, kiábrándulás helye Isten lelkének megelevenítő valósága által élettelivé lehet.

A Hősi Emlékműnél az áldozatok előtt tisztelegve az önkormányzat nevében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Wéber István és Dörner István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete részéről Erl Péter és Kerecsényi József, valamint Visnyei László plébános és Nagy Péter tiszteletes helyezte el a kegyelet virágait, a jelenlévők az örök emlékezés mécseseit, majd a megemlékezés zárásaként az Il Silenzió csendült fel.

 

Megosztás