Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Csütörtök délután ismét ínycsiklandó illatok fogadták az általános iskolába érkezőket, hiszen a kis harmadik-negyedikes németes diákok „Kartoffelfest”-et, azaz Krumpliünnepet tartottak. Az igaz, hogy a burgonya szó hallatán szinte minden embernek az evés és a különböző ételek jutnak eszükbe, a program bizonyította: nem csupán ízletes falatokat lehet készíteni a krumpliból. Persze azt is, bőséggel…

Németországban az ősz beköszönte, illetve a betakarítás jegyében ilyen tájt úgynevezett „Erntedankfest”-eket szerveznek, amikor vidám hangulatú bulikon adnak hálát az idei évi termésért. A környei németes diákok a pedagógusok segítségével ebből a hagyományból kaptak ízelítőt mostanság: a nagyok Márton napi, (akkor tócsival, sült tökkel ízesített) programját követte a „Kartoffelfest” csütörtökön, amikor a gyerkőcök a burgonya számos arcával ismerkedhettek meg, hiszen már a sütés-főzés variációi is kimeríthetetlenek, s egyáltalán nem mellesleg ízletes falatokat – csütörtökön például kifejezetten a kicsik kedvéért krumpli chips-et – eredményezve.

Az idősebbek talán még a krumpli bélyegzőre és krumpli puskára is emlékeznek. Ezek a gyerekek számára újdonságként hatottak, de – bízzunk benne – hogy egyszer ők is megmutatják majd gyermekeiknek, unokáiknak, hány arca is létezik a burgonyának. S nem utolsó sorban az ősszel termő makknak, amiből pár fogpiszkáló és hozzáértő pedagógusok segítségével könnyedén elkészíthető Makk Marci és akár a lova is.

S hogy milyen is a krumpli puska? A sűrített levegő elve alapján működik. Végy egy nem túl vékony és nem is túl vastag „csövet”, picit vastagabbra szeletelt burgonya karikákat, a cső hosszúságával megegyező fakanalat. A cső mindkét végével szúrd át a krumplit, azaz, „karikázz” bele egy darabot kb. 1,5 cm vastagságban. Aztán a fakanál nyelével kezd el tolni keresztül a csövön, s amikor a levegő összesűrűsödik és már nem tud tovább terjeszkedni, akkor egy pukkanás kíséretében kiröppen a krumpli puskából a krumpli golyó.

 

 

Megosztás