Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Idén mintegy ötszáz 70 év feletti idős embert ajándékozott meg Karácsony közeledtével a környei önkormányzat személyenként egy-egy négyezer forint értékű vásárlási utalvánnyal. Az utalvány mellett a legszívhezszólóbb, legszemélyesebb és legbecsesebb ajándékot, a falu apraja és nagyja szeretettel összeállított ünnepi műsorát, azt követően pedig a Betlehemi szeretetlángot december 21-én vehették át az Idősek Karácsonya ünnepségen a Művelődési Házban.

A legkisebbek, a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Óvodás Gyerekcsoport tagjai léptek az ünnepi műsor kezdetén színre, ők minden évben elbűvölik a vendégeket bájos műsorukkal. Idén az apróságok karácsonyi egyveleggel készültek, megidézték egy pékség hangulatát, a hóesést és a karácsonyi harangocskák is megszólaltak németül előadott műsorukban.

Az ünnepeknek, ünnepségeknek van egy nagyon jó tulajdonsága: az, hogy ezeken sosem vagyunk egyedül. Legyen szó család, egy klub vagy szervezet ünnepéről, vagy a falu rendezvényéről. Ilyenkor együtt vagyunk, közösen örülhetünk szeretteinkkel, barátainkkal, jó ismerőseinkkel. Ugyanezt a jó érzést biztosítja a mai karácsonyi ünnepség műsora is, hiszen a gyerekek játékában mindenki felfedezheti akár saját maga, vagy gyermekei kisgyermekkori játékosságát, az énekkarok előadásában pedig mindenki számára kedves és ismerős dalok csendülnek fel. Mi is az a közös dolog, amelyre rátalálhatunk az előbb elhangzott felsorolásban? Ez nem más, mint a szeretet. Az, ami összeköti az embereket, ami miatt ragaszkodunk egymáshoz, ami miatt segítünk a segítségre szoruló társainknak, ami miatt örömmel élhetjük napjainkat. Ennek a szeretetnek a megtestesülését szimbolizálja a keresztény emberek számára a kis Jézuska megszületése – hangzott el Beke László polgármestertől, aki valamennyi jelenlévő számára azt kívánta, hogy a karácsonyi időszakra jellemző gondoskodás, törődés és odafigyelés, váljon a jövőben a mindennapok részévé, s ne csak ünnepekkor legyünk nyitott szívű, odafigyelő társai egymásnak.

A karácsonyvárás mellett születésnapot is köszöntött a polgármester, hiszen a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa Wind Károlyné vezetésével első alkalommal pontosan tíz esztendeje, 2008-ban varázsolta el Advent első vasárnapján gyönyörű énekével a környeieket, s azóta nem múlhatnak el az adventi ünnepi események a csilingelő hangú óvónénik, és a meghatottság könnyei nélkül… A kamarakórus adventi énekei, mellyel az év legszebb, legmeghatóbb ünnepét köszöntötték, a szeretetről, a kis Jézus születéséről, a gyermeki várakozás csodájáról szóltak. Arról, hogy lehetünk a világ bármelyik pontján, karácsonykor kitárjuk a szívünket, és az énekek, a zene segítségével átléphetünk minden határt. Képzeletben odabújunk édesanyánk védelmező ölébe, gondolatban megcsókoljuk édesapánk kérges kezét, amellyel mindig igyekezett megteremteni a családjának azt a nyugalmat, amely ezeket az estéket felejthetetlenné tették…

A csodaváró pillanatokat újabb csodákat, Karácsonyt idéző műsorszámok követték a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énekkara, 4. évfolyama, és hetedikes diákja, Linczmaier Laura, valamint a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában, „hisz arra született az ember, hogy szeressen és szeressék. S hogy ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony…”

A környei önkormányzat hagyományosan az Idősek Karácsonya ünnepségen fejezi ki elismerését és köszönetét a falusi kulturális rendezvényeken való magas színvonalú szereplésekért, a rendezvények megszervezésében tanúsított szorgalmas munkáért, jutalmazza azokat, akik a kultúra, oktatás, sport és a nemzetiségi hagyományok ápolása terén jelentős eredményeket értek el. A képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának oklevelét és ajándékutalványát Vadász Éva, a testület elnöke adta át a jutalmazottak részére.

Oklevelet és ajándékutalványt vehetett át az október 23-ai műsorokban való szereplésért Lelkes Laura, Hartmann Vivien, Krupánszki Ramóna, Csík Ádám, Valakovics Dominik, Pankotai Melinda, Csáki Dorottya, Bagány Áron, Auer Róbert, Stranszky Tamás és Stranszky Dániel, az október 23-ai műsorok kiemelkedő színvonalú szerkesztéséért, rendezéséért, a csoport felkészítéséért Eisenbart Győzőné. Elismerésben részesült a község rendezvényein való közreműködésért Csáki Dorottya, Pankotai Klaudia, Popovics Milán, Rózsa Máté, Tánczos Máté, Hartman Alex, Virág Dávid, Murcsik Zsolt, a Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényein való közreműködéséért Vadkerti Béláné, Kerecsényi József, Magda Józsefné. Az ez év januárjában alakult „Süssünk, főzzünk Klub” alapítója, Pribéliné Wéber Noémi a tagok nevében vehette át az oklevelet és ajándékutalványt, hiszen az általuk készített süteményeikkel egész évben színesítették, ízesítették, édesítették a falu programjait.

Az Idősek Karácsonya ünnepség után immáron negyedik alkalommal érkeztek el a környeiek számára különleges percek a falu karácsonyfájánál: hazavihették otthonaikba a Betlehemi Békelángot.

A betlehemi Szeretetláng Jézus Krisztus születésének helyéről indult Európába. A Születés Templomában égő örökmécsesről származó lángot repülővel vitték Bécsbe, ahol hazánk esetében felvidéki cserkészek vették át és juttatták el Magyarországra, ahová első alkalommal 2008-ban, térségünkbe pedig negyedszer érkezett. A lángot a Tatabányai járás településeinek egyházait, önkormányzatait képviselők sorában Környe nevében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester vette át december 19-én a héregi Szeretetláng átadási ünnepségen, két nappal később pedig a környeiek is hazavihették, hiszen a láng egyik okítása: a békét, ahogy a lángot, embertől emberig kell továbbadni.

Nem csupán világosság van, hanem van sötétség is. Erről beszél jelképesen az ádventi időszak folyamatos sötétedése. Egyre rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, míg a folyamat meg nem fordul, el nem érkezik a fényesség diadalma. Nem véletlenül emlékezünk Jézus születésére éppen akkor, amikor egyre hosszabbak a nappalok… ez is jelzi, hogy a világosság győz a sötétség felett…- hangzott el a láng fényénél Nagy Péter tiszteletestől, aki hangsúlyozta, hogy sohasem a sötét győzedelmeskedik. Időnként megnyer csatákat, az életünkben is, de a háborút már elveszítette. Miért kell ezt nekünk karácsony felé haladva látnunk? – tette fel a kérdést, majd a választ így fogalmazta meg a tiszteletes: mert csak akkor értékeljük a világosság győzelmét, ha lájuk, mit tud tenni az életünkkel a sötétség…

Megosztás