Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Advent-gyertyaNovember 30-án megkezdődik egy újabb adventi időszak, mely négy héten át tart. Ezekben a hetekben számos család gyújt gyertyát otthon az adventi koszorún és a karácsonyi időszakban is gyertyát, mécsest használnak díszítés gyanánt. Ezeknek a nem megfelelő használata azonban könnyen tűzhöz vezethet. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnep idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Ezeknek a tűzeseteknek az oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag mellé teszik és a keletkező lángok az asztalterítőn, a függönyön vagy akár a szőnyegen átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor készült koszorúk jellemzően könnyen lángra kapó anyagból készülnek, ezért szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú, illetve a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg. Ha éghetetlen anyagú alátétet használunk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a gyertya vagy mécses átforrósítsák a környezetüket, emellett vízszintes, stabil helyre rakjuk őket, hogy ne dőlhessenek fel és ne eshessenek le.

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös hívószámon!

Megosztás