Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Bár a parlament által 2020 nyarán elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése, egy 2020 decemberi kormányrendelet szerint, amíg fennáll a járvány miatti veszélyhelyzet, továbbra is az önkormányzatok hatásköre, hogy engedélyezik-e, és milyen feltételekkel.

Mivel az Országgyűlés 2022. június 1-jéig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet, Környén is hatályos az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről alkotott helyi rendelet, amely szerint a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése belterületen minden év március 1-je és április 30-a, valamint szeptember 15-e és november 15-e között engedélyezett kizárólag csütörtökön, pénteken és szombaton 8 és 18 óra között. Ettől eltérő időben, tűzgyújtási tilalom ideje alatt, és nem kedvező meteorológiai viszonyok során tilos a nyílt téri égetés!

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést az év bármely szakában és napján. Az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét a megkezdés előtt 5 nappal a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez írásban kell bejelenteni. Az égetés megkezdése előtt gondoskodni kell, hogy a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetés közben a tűz nem hagyható magára őrizetlenül és veszély esetén azt azonnal el kell oltani! A külterületi irányított égetés bejelentéséhez szükséges bejelentőlap letölthető a komarom.katasztrofavedelem.hu internetes oldalról. Az „Irányított égetés bejelentőt” és a hozzá csatolandó tulajdoni lap másolatát, vagy a földhasználati lap másolatát a komarom.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címre kell elküldeni. Tűzgyújtási tilalom ideje alatt külterületen is tilos a nyílt téri égetés!

Az önkormányzati engedélyezési jogkör tehát CSAK A VESZÉLYHELYZET idejére biztosított, így kérjük, továbbra is kövessék figyelemmel az ezzel kapcsolatos híradásokat!

Megosztás