Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

jégkarnevál 018A tartósan nulla fok alatti hőmérséklet következményeként megkezdődött az állóvizeken a jégképződés, azonban ezek felülete még nem biztos, hogy eléggé szilárd, nem bír el nagy súlyt. A jégbeszakadások vége gyakran halálos kimenetelű, mert az emberek nem tudják, hogyan kell viselkedni, ha jégen tartózkodunk.

A szabadvizek befagyott területe vonzó mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, melyen biztonságosan tölthetjük el szabadidőnket, ha betartunk néhány szabályt:

A legfontosabb: a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Jégre lépés előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a jég elég vastag-e. Ha nem olvadt, nem mozog, akkor rámehetünk.
A szabadvizek jegét nem csak sportolásra, csúszkálásra használják az emberek, hanem horgászásra is. Ehhez szükséges léket vágni, mely, ha nem jelölik meg messziről felismerhető módon, szintén balesetet okozhat.

Soha ne menjünk egyedül a jégre, ne álljunk szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjunk, ne egy helyben ácsorogjunk.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás még elkerülhető. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég beszakad, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Mások bajba kerülése esetén ne kezdjünk meggondolatlanul mentésbe, mert az csak tetézheti a bajt. Saját életünket kockáztathatjuk, és további beszakadásokat okozhatunk. Kérjünk segítséget. Hívjuk fel a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös segélyhívó számon és a mentőket is a 104-es segélyhívón!

Megosztás