Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az egyik háziorvos, illetve felesége betegségére hivatkozva két idős környeitől is pénzt csalt ki egy magas, szőke hajú nő az eltelt napokban, a második eset csütörtök kora délután történt. Az érintett háziorvos értesítette a falu körzeti megbízottját, a feltételezett elkövetőt két órán belül Erl Attila kapta el a Béke lakótelepen.

A múlt héten a Rózsa, csütörtök kora délután pedig az Alkotmány utcában járt sikerrel az a magas, szőke hajú nő, aki az egyik környei háziorvos betegségére és a közgyógyellátási igazolvány „elintézésére” hivatkozva, a két helyszínen összességében 330.000 Ft-ot csalt ki a gyanútlan károsultaktól. Az érintett háziorvos, miután tudomására jutott a két eset, megtette a szükséges lépéseket, majd alig telt el két óra, amikor érkezett a jó hír: egy környei állampolgártól kapott, részletes személyleírás alapján Erl Attila rendőr felismerte az elkövetőt, akit a Béke Lakótelepen ért utol.

Bár a történtek rendőri sikerrel zárultak, kérjük, továbbra is figyelmeztessék az idősebb szomszédokat, rokonokat, ismerősöket, hogy idegen személyt soha ne engedjenek be a kapun, a lakásukba. Ha bármilyen, hihetőnek is tűnő indokkal ismeretlen pénzt kér, hívják fel rokonaikat, ismerőseiket, ha nincs kihez fordulniuk tanácsért, akkor a környei Polgármesteri Hivatalt az 573-100-as telefonszámon.

Mint ahogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság több alkalommal is felhívta a lakosság figyelmét, kérjük, fokozottan ügyeljenek értékeikre!

Előfordult az is, hogy az elkövetők villanyóra-leolvasás, újság- vagy papírgyűjtés indokával jutottak be a lakásokba. Volt, aki rosszullétre hivatkozott, esetleg azt mondta, hogy egy szolgáltató munkatársa és pénzt hozott az ügyfélnek, amit azonban fel kellene váltani.

Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.

Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak meg becsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzve bejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a látható helyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák.

Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak!

Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakók hibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre jelzik.

Szintén elterjedt az úgynevezett pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresi fel Önöket ismeretlen személy vagy személyek, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizáróan megállapítható! Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket – főleg házalókat, „bekéredzkedőket” (rosszullétre hivatkoznak, vizet kérnek) – lehetőleg ne engedjenek be az ingatlanukba. A lakásajtó, a kertkapu minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be az életterünkbe.

A jó idő beköszöntével a nyitott ablakok is csábíthatják az elkövetőket, akik egy gyakorlott mozdulattal jutnak be a kiszemelt lakótérbe. Elővigyázatosságunkkal megelőzhetjük, hogy besurranó tolvajok áldozataivá váljunk.

A trükkös lopások egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel a legtöbb esetben megelőzhetőek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót!

Megosztás