Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása! – Morus Tamás, a XVI. század nagy államférfijának gondolatával nyitotta meg április 30-án a Művelődési Házban Tirhold Kármen elnök a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Német Nemzetiségi Dalkör által szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót, melyet Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő is megtisztelt jelenlétével. Köszöntő beszédében az elnök azt is hangsúlyozta: bár Morus Tamás több száz éve jegyezte le a mondatot, ma talán még igazabb, mint annak idején volt.

A láng továbbadásának gyönyörű példájaként lépett a színpadra Klúber Petra és Wéberné Kürti Anna felkészítésében a Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, akik szereplése minden rendezvény üde színfoltja és elragadtatott mosoly csal az arcokra. Egyben ők jelentik a jövőt, a folytatást, s a reményt, hogy a falubeli hagyományőrzők törekvései nem hiábavalóak.

A program során színre lépett a Dunaszentmiklósi, a Szári Német Nemzetiségi Dalkör, a Leányvári dalkör, és a majdnem egy évtizede alakult környei Schwung Tanzgruppe, melynek célja nem csupán a hagyományőrzés, hanem az, hogy egyszerűen a szürke hétköznapokban vidám, örömteli órákat varázsolhassanak, és aktívan bekapcsolódjanak az önkormányzat helyi kulturális életébe. Az egyébként 12 fővel működő csoport betegség miatt kisebb létszámban szórakoztatta a nagyérdeműt polkákkal és keringővel, a hölgyek abban a viseletben, melyet a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete vásárolt számukra a Nemzetiségi Civil szervezetek fejlesztésének pályázatán elnyert másfél millió forintból.

A színpadi produkciók sorát természetesen a házigazdák, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta Csanálosi László vezetésével és harmonika kíséretével. A dalkör célja immáron 29 esztendeje változatlan: összegyűjteni és továbbadni a következő generációknak a községben fellelhető dalokat. Különböző minősítő versenyeken többször arany fokozatot értek el, évente 15-20 fellépésük van a környező településeken, de énekeltek már Németországban és Ausztriában is.

A program hagyományosan fehér asztal mellett ízletes vendéglátással folytatódott, majd érkezett meglepetés zenekarként a Dorf Music, s teremtett fergeteges hangulatot, amely akkor ért a tetőpontjára, amikor Csanálosi László, és a szári Halász József is „beszállt” és egyszerre négy harmonikával húzták a talpalávalót.

Megosztás