Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat csúcspontját, Budavár visszavételét elevenítették fel az általános iskola 7. osztályos diákjai keddi ünnepi műsorukban a Művelődési Házban. Az intézmény 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésének kezdetén az énekkarosok léptek színre Szarka Katalin felkészítésében és zongorakíséretével, majd a magyar nép nemzeti imádságát követte a Jókai Mór „A kőszívű ember fiai” című regényének felhasználásával színre állított darab.

Igazi toborzó hangulatot teremtett két jelenet között László Márta néptáncos diákjainak tánca, a hetedikesek előadása, korhű jelmezeik pedig valóban visszaforgatták az idő kerekét a forradalom legdicsőbb időszakáig, amely 1849. február végétől tartott május végéig. Ekkor a magyar hadvezetés terve a fő hadszíntéren a császári csapatok bekerítése, kiűzése az országból, Komárom felmentése és Buda várának visszafoglalása volt.

A Jókai Mór regényére épített, Takácsné Eichhardt Emma és Pulayné Fekete Magdolna által szerkesztett műsorban Buda visszafoglalásának jelképes története elevenedett meg, főszerepben a forradalomban kormánybiztosként résztevő Baradlay Ödönnel (Tisch András) és a forradalom hírére a császárnak tett esküjét megszegő és hazatérő fivérével, Richárddal (Kománovics Patrik). A meglehetősen véres ostrom egyike volt a szabadságharc legrövidebb ostromműveleteinek: mindössze 17 napig tartott. Ugyanakkor máig sem feledjük, hogy Buda bevételével a honvédsereg dicsősége zenitjére ért, s a forradalom ma is üzen, mint ahogy az iskola megemlékezését záró közös énekben is elhangzott: volt itt mindig, aki bátran szólt, mindig voltak nagyot álmodók, a nincsből is várat építők, az el nem csüggedők.    Hány nagy gondolat és mennyi szív, ami századok múltán is tenni hív; most is új erőt ad és lelkesít, hogy naggyá légy megint…

Megosztás