Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

gála_89Hagyományosan három diák vehetett át elismerést a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény péntek esti gálaműsorán, amely 15. éve ad ízelítőt az intézményben folyó színes művészeti és nevelői tevékenységből, a diákok tehetségéből a produkciókon keresztül.

Vági Erika immáron 15 esztendeje indította útjára a környei általános iskola „iskolanapok” programját, amely mára a pedagógus kollégák összefogásának köszönhetően különböző helyszínekkel és eseményekkel színesítve többnapos rendezvénysorozattá bővült, s miután az intézmény 2001-ben felvette Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató nevét, akkortól a „Kisfaludy-napok” elnevezést viseli.

A rendezvénysorozat keretében április 18-án kiállítás nyílt az iskola grafika tanszakos tanulóinak alkotásaiból a Művelődési Házban, 24-én körzeti tanulmányi versenyen adott számot tudásáról nyolc környékbeli intézmény másfélszáz diákja, csütörtökön sportoltak a „kisfaludysok”, péntek délelőtt pedig a rendhagyó tanítási nap várta őket.

koszorúzás_04Délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, Kisfaludy Mihály leszármazottai, Trézlné Staudin¬ger Csilla igazgató és Farkas Éva, a Szülői Munkaközösség elnöke, a Diákönkormányzat részéről Lengyel Alexandra és Valakovics Dominik, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

A program este a Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében folytatódott a már szintén hagyományos gálaműsorral, amely 15. esztendeje csillogtatja meg a tehetségeket.

gálaGyökereket adj és szárnyakat! – ez volt az első gála mottója, s ha most választanom kellene, akkor az lenne, hogy: Élj! – tudtuk meg Vági Erikától, a rendezvény életre hívójától, aki Anna and the Barbies Márti dalát álmodta meg a gála nyitányaként: Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni majd az unokáknak, mikor körbeállnak… Kezdjetek nevetni, csak semmi melodráma, senki bele nem halt még komédiába…

A diákok pedig nemcsak éltek, de ragyogtak a színpadon és – ahogy az este folyamán többször is elhangzott – csodájuk az egész termet betöltötte!

gála_24Táncban felnőni – ezzel a címmel már László Márta néptánc pedagógus álmodott, s varázsolta a színpadra Keltai Gábor segítségével a Tánc Világnapja alkalmából készített koreográfiát, amely a legkisebbeket és a 16 éves fiatalokat is táncba hívta, hiszen mindannyian valóban táncban nőttek, nőnek fel…

gála_29Az iskolát 125. születésnapja alkalmából Csóra Jánosné felkészítésében a 2.a osztályosok a 100 Folk Celsius együttes „Boldog születésnapot” című dalára írt csengettyűszóval köszöntötték, majd a vendégek fura álomvilágba léphettek hatodikos lányok segítségével: Lóczi Petra álmának gondolatait fogalmazták meg tánccal, segítségül hívva a sötétséget és a fényt.

gála_34A folytatásban picit megilletődötten léptek a színpadra a legkisebbek, percek múltán azonban úgy tűnt, már egyáltalán nem zavarja őket a rivaldafény, sőt! Az 1.a osztályos gyerekek rímekbe szedve meséltek arról, miként telt a mögöttük álló nyolc hónap az iskolában, s természetesen nem akadt vendég, aki a műsoruk végén ne tett volna eleget a kérésüknek, amely így szólt: ha jó a kedves tapsolj nagyokat!

gála_42A zene kincseket rejt, bánatot és bút feledtet, örömöt, boldogságot ad, vígságot és szelíd vigaszt – Halász István versével ajánlotta Juhász Szabolcs negyedikes diák Bottyán Zsófia zongorajátékát a gála vendégei számára, akiket később az iskola énekkarának produkciója egyenesen a dzsungelbe repített.

A 3.a osztályos gyerekek is sajátos utazásra hívtak mindenkit, ők Kemény Henrik „Az utolsó kincs” című bábjátékának színpadra álmodott átiratával bájolták el a vendégeket Láng Éva és Odlerné Takács Zsuzsanna felkészítésében, majd a királyságok korából nemcsak időben, de stílusban is jelentős ugrás következett három végzős ifjú hölgynek köszönhetően, akik hipp-hopp a színpadon teremtek, s hip-hop koreográfiájukkal csak ennyit üzentek: pörögj fel a zenére!

gála_82„Öreg” diákok is színre léptek a Kisfaludy-gálán, s már nem először. Hülber Bianka és testvére Dalma is énekszóval megfogalmazott üzenettel, kéréssel érkezett, s a gála „Élj” képzeletbeli mottójának megvalósulását, lüktetését látva, tapasztalva, talán nem is olyan teljesíthetetlennel: vigyázz a madárra, ha válladra repül, amerre az élet, arra menekül…

A tehetséges ifjú hölgyek előadása után alaposan tévedett, aki azt gondolta, hogy a valóban nem mindennapian sokszínű és magával ragadó kétórás műsort már nem lehet tovább fokozni. Mert lehetett!…

gála_89Bár szavakkal nem lehet visszaadni és még csak érzékeltetni is nehéz, azért tegyünk egy próbát. Elköszönésként az est valamennyi előadója a színpadra sereglett. Kicsik és „nagyok”, fiúk és lányok mozdultak egymás kezét fogva Zorán kólójára: Amott jöttem én a földre, itt maradtam mindörökre. Megszerettem, amit kaptam, szívem ide láncol… Barátomnak azt fogadtam, aki velem táncol… Amikor a banda ezt a kólót játssza, mosolyog a jóisten, közénk áll egy táncra…

Az esemény részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával is példamutató társai számára, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.

Idén Füstös Bence részesült a Kisfaludy-díj elismerésben. gála_78A végzős diák az intézmény tantestületének egyöntetű javaslata alapján vehette át a díjat Trézlné Staudinger Csilla igazgatótól. Füstös Bence már alsó tagozatos korában felhívta magára a figyelmet nyugodtságával, kitartó szorgalmával, példamutató magatartásával. Tanulmányi eredményei a felső tagozatban is kiemelkedőek maradtak, minden tantárgyban a tőle telhető maximumot nyújtja. Az órákon kívül is megbízható, készséges, vállalkozó kedvű, bármilyen feladat elvégzését örömmel vállalja. Rendszeres résztvevője az intézményi, községi rendezvényeknek, még akkor is, ha az iskolai szünet idején kerül rájuk sor. Kiváló csapatjátékos, a kistérségi történelemversenyen három alkalommal is tagja volt az első helyet megszerző környei gárdának. A műveltségi megmérettetéseken osztálya jórészt neki köszönhette az elért első és második helyezéseket. Osztálytársai megbízható tudásáért, segítőkészségéért, fanyar humoráért kedvelik, de nemcsak diáktársai néznek fel rá, hanem tanítói, tanárai is tisztelik, becsülik.

 Kisfaludy emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Árva Bereniké és Nagy Lilla vehetett át.

Árva Bereniké gála_51csendes, rendszerető kislány, aki jelenlétét azzal jelzi, hogy megoldja a rá váró feladatokat, segíti a többieket. Tanulmányi eredménye szinte az első osztálytól kitűnő, magatartása példamutató. A kötelező iskolai feladatok mellett majdnem minden versenyen részt vesz, a legjobbak között teljesít, mint például a Bólyai matematika levelezős, a Kölcsey anyanyelvi és a szépolvasási versenyen. A környezetvédelmi csapatot a megmérettetéseken már-már egyedül vitte a hátán. Eredményei mellett szerénysége is példamutató társai számára.

Nagy Lilla sgála_54zintén csendes, nem a szavak, hanem a tettek embere. Első osztályos kora óta kitűnő tanuló, magatartása, szorgalma példamutató. Céltudatos, kitartó, jó szervező, betegség miatt hiányzó osztálytársainak rendszeresen ő mondja el a leckét. A kötelező tananyagon túl rendszeresen végez szorgalmi feladatokat: gyűjtő- és kutatómunkát. Óvodás korától tagja a néptánc tagozatnak, rendszeresen fellép a község rendezvényein. A tanulmányi, művészeti és sport megmérettetéseken szép eredményeket ért el, – a többi között – a Tatabánya városi népdaléneklési versenyen második helyezést ért el, szintén másodikként ért célba a városi mezei futóversenyen, a Tricepsz Triatlon Váltó csapatbajnokságon társaival az élen végzett.

koszorúzás_16 koszorúzás koszorúzás_05 koszorúzás_06 koszorúzás_07 koszorúzás_09 koszorúzás_10 koszorúzás_12 koszorúzás_15gála_02 gála_03 gála_04 gála_05 gála_06 gála_07 gála_08 gála_09 gála_10 gála_11 gála_12 gála_13 gála_14 gála_15 gála_16 gála_17 gála_18 gála_19 gála_20 gála_21 gála_22 gála_23 gála_25 gála_26 gála_27 gála_28 gála_30 gála_31 gála_32 gála_33 gála_35 gála_36 gála_37 gála_38 gála_39 gála_40 gála_41 gála_43 gála_44 gála_45 gála_46 gála_47 gála_48 gála_49 gála_50 gála_57 gála_58 gála_59 gála_60 gála_61 gála_62 gála_63 gála_64 gála_65 gála_66 gála_67 gála_69 gála_70 gála_71 gála_72 gála_73 gála_74 gála_75 gála_76 gála_77 gála_78 gála_79 gála_80 gála_81 gála_84 gála_86 gála_87 gála_88

 

 

Megosztás