Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A világjárvány miatt 2020 és 2021 tavaszán is elmaradt a Vöröskereszt környei alapszervezetének taggyűlése, így február 28-án több évet is értékelt, zárt Andor Ildikó titkár. Bár a pandémia korlátozta a megszervezhető rendezvények számát is, a beszámolóból az derült ki, hogy az elmaradó események ellenére sem tétlenkedtek az aktivisták.

Két éve márciusban még nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehetett például maszkot beszerezni, így a polgármesterrel történt egyeztetés után 4 ezer mosható textilmaszkot szabtak ki, és élelmiszercsomagokkal segítették azokat, akik elveszítették a munkájukat, vagy csak részmunkaidőben dolgozhattak. Központi adományból 56 csomagot juttattak el regisztrált munkanélküliek részére, mellettük 30 nehéz helyzetbe került családot támogattak.

Az Idősek Napi ünnepség is elmaradt az elmúlt két évben, de természetesen köszöntötték otthonukban a falu legidősebb lakóit és a legrégebben házasságot kötött házaspárt a járványügyi előírások betartása mellett. Mindkét esztendőben „bekopogtattak” novemberben, az egészséges élet hónapjában az iskolába és óvodába a már hagyományos egészséges finomságokkal, 2020 és 2021 decemberében pedig összesen 160 élelmiszer-, valamint 30 gyümölcscsomagot juttattak el egyedülállók, nagycsaládosok, szerényebb körülmények között élők részére.

2020-ban a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének Világnapi Ünnepségén a Vöröskeresztes Tevékenységéért kitüntetés ezüst fokozatát vehette át Kissné Ágoston Éva, tavaly pedig megyei oklevél elismerésben részesült Hadverőné Troll Erzsébet, Halász Becker Anita, Karnuts Ferencné, Sárköziné Troll Katalin – hangzott el a beszámolóban.

A titkár köszönetét fejezte ki valamennyi segítő, aktivista számára, akik a vírushelyzet ellenére is végezték a munkájukat a járványügyi szabályok betartásával. Hét, a tagdíj beszedéséről éveken, évtizedeken át gondoskodó önkéntes, Barta Gizella, Erdei Józsefné, Kaszap Nagy Dánielné, Rácz Béláné, Rehoregh Ernőné, Somhegyi Kitti és Wittmann Istvánné adta át a stafétát Karnuts Ferencnének, Horthy Istvánnénak, Sárköziné Troll Katalinnak, Szolnokné Stumpf Valériának, Tóth Zoltánnénak, Virgáné Eck Bernadettnek.

A járvány miatt egy ideig zárva tartottak a közösségi terek, ám a környei önkormányzat ezen időszak alatt is biztosította a véradásokhoz a Művelődési Ház használatát, amiért külön köszönetét fejezte ki a titkár.

Sajnos csökkent az évi négy véradáson összességében megjelentek száma – ez már Kissné Ágoston Éva tájékoztatójából derült ki. 2019-ben 190-en, 2020-ban pontosan kétszázan, 2021-ben 181-en érkeztek váradásra, ami viszont örömteli, hogy az elmúlt két évben 14 donor debütált. Az állandó, stabil véradóbázis 120-130 főre tehető – hangzott el Kissné Ágoston Évától, aki úgy vélte, hogy a véradók számának csökkenése egyrészt a járványban keresendő, hiszen többen betegség, vagy karantén miatt nem vehettek részt, illetve okozhatja az is, hogy egyre gyakrabban szerveznek gyárakban, üzemekben is véradást. Az alapszervezet ezúton fejezi ki köszönetét valamennyi önkéntes véradó számára, és bíznak benne, hogy a számuk ismét gyarapodni fog.

Megosztás