Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyerekcsoport zsivajától volt hangos június 6-án a Közösségi és Tájház udvara. A „németes ovisok” elől ide bújt el az a manó, aki egész évben a próbatermük szekrényében bujkált, és onnan figyelte őket, hogy hogyan táncolnak, énekelnek, játszanak. A gyerekeknek vidám nyomkeresős játékot szerveztem, amelyben volt lábnyomkeresés, célba dobás, egyensúlyozás, labdavezetés hokiütővel, célba lövés vízipisztollyal, és elveszett kincsek keresése. A gyerekek nagy örömmel találták meg az akadálypálya végén a manót a cseresznyefa ágán ülve.

A játék, és egy kis felfrissülés után kis ajándékkal búcsúztattam el az óvodából elballagó nagycsoportos táncosokat. Ebben az évben 8 kisgyermek hagyja el a csoportot, hiszen szeptembertől már iskolások lesznek. Minden június egy búcsú a „németes ovisok” számára, viszont minden szeptember egy új kezdet, hiszen ilyenkor csatlakoznak új tagok a középsős csoportokból. Ezt a változást éli meg a tánccsoport évről évre, ami mindig kihívás a vezető számára, de egyben nagy lehetőség is, hiszen minden új kisgyerek, egy új élmény, új tapasztalat, a szeretetnek egy új forrása és célja.

A német hagyományőrző óvodás csoport állandó szereplője Környe kulturális rendezvényeinek. Minden évben részt veszünk a szüreti felvonuláson, a Márton napon, az Idősek Karácsonyán, a környei dalkör rendezvényein, mint például a Tavaszváró Dalos találkozón, az Orbán napi műsoron, a Pünkösdi rendezvényen. Két éve ők köszöntik az óvodások nevében a pedagógusokat, és három éve már saját farsangi bált is szervezünk sváb zenekarral, jelmezekkel, tánccal. A felsorolásból is látható, hogy igen sokat „dolgoznak” ezek a kisgyerekek, és igen sok időt és energiát fordítanak a szülők is a csoportra, amiért a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe nagyon hálás, és mint fenntartó minden támogatást igyekszik megadni. Köszönet illeti a környei Vackor Óvoda és Bölcsődét is, hiszen ők biztosítják a helyszínt és a lehetőséget a gyerekek toborzására, a csoport bővítésére.

Az évzáró programon a családok számára is köszönetem fejeztem ki, hiszen a szülők az ünnepeken, ünnepnapokon is önzetlenül, szabadidejüket nem kímélve vállalják a fellépésekkel járó előkészületeket, elfoglaltságot. A köszönet virágainak átadása után jöhettek a lufik, a közös játék, kergetőzés, szaladgálás, majd a hotdog és az estébe nyúló beszélgetés.

Azt mondják az igazi gyerek a nap végére koszos, piszkos, sebes és szakadt. Nos, ezek a kicsik nagy megelégedésemre így mentek haza, a gyerekek, szülők igazi közösségi élményekkel gazdagodva búcsúztak el az évtől, a programtól.

Krállné Mózer Nikoletta

 

Megosztás