Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tíz magyar intézmény között a második helyen végzett a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola az E.ON Hungária Csoport által „Zöld Bajnokok” címmel kiírt pályázatán. A pénteki, Budapesten megrendezett ünnepélyes eredményhirdetés után a környei „Zöld Manók” büszkén mondhatják el magukról, hogy ezüstösen csillognak.

Az E.ON Hungária Csoport „Zöld Bajnokok” címmel írt ki pályázatot tavaly tavasszal általános iskolák részére, s a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola 4 ország 40 általános, köztük tíz magyar iskolájával egyetemben vívta ki a Global Action Plan nemzetközi környezetvédelmi szervezet által alapított programban való részvétel jogát. A feladat az iskola szénlábnyomának, azaz, szén-dioxid kibocsátásának csökkentése volt.

A környei “Zöld Manók” tavaly ősztől ez év márciusáig hívták nemes versengésre az intézmény tanulóit, négy fordulóban különböző feladatokat megoldva, szlogeneket, rajzokat, fényképeket, fogalmazásokat, verseket plakátokat készítve fejezték ki, mit jelent számukra az energiatakarékosság, hogyan lehetne csökkenteni az energiafelhasználást.

A program ideje alatt az iskolában nem csupán folyamatosan felhívták a diákok társaik figyelmét az energiatakarékosságra, összehasonlító méréseket is végeztek, s tavaly novemberben, már az első mérések alkalmával meglepő eredmény tapasztaltak: tanítási időben 7.30 és 16 óra között kevesebbnek bizonyult az intézmény villamosenergia-fogyasztása, mint az azt követő időszakban. Hamarosan az is kiderült, hogy az „energiafaló” a tornaterem, amelyet késő estig különböző sportegyesületek használnak, villanyfény mellett.

A pályázat kiírói májusban záró energianyomozási jelentést készítettek, amely – a többi között – megállapította, hogy a korábban 24%-ban használaton kívül égve hagyott lámpák száma a program végére nullára csökkent. A környei általános iskola energiatakarékossági akciói az éves CO2-kibocsátás 300 kg-os csökkenését eredményezték, ami egyenértékű: 30.105 darab energiatakarékos égő egyéves kikapcsolva tartásával, vagy 1327 luftballon CO2-gázzal való megtöltésével.

A környei “Zöld Manók” tehát az eltelt hónapokban igen eredményesen szorgoskodtak, aktivitásuknak, s az elért energiamegtakarításnak köszönhető a második helyezettnek járó jutalmuk: valamennyien egy egyhetes nyári táborozáson vehetnek részt, az intézmény pedig egy kétszázezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal gazdagodott.

A pénteki ünnepélyes eredményhirdetésen Horti Károlyné és Magyarits Katalin programfelelősök hangsúlyozták: a legfőbb érdem a “Zöld Manóké”, de az ezüstös csillogás az iskola egészének szól, s az intézmény tantestületének valamennyi tagját köszönet illeti, hiszen a program során rengeteg segítséget, támogatást kaptak kollégáiktól.

A programot vezető pedagógusok:

Horti Károlyné és Magyarits Katalin

E.ON önkéntesek:

Egri Zsófia, Nyitrai Enikő, Zalavári Miklós

Ezüstös Zöld Manók:

Beke Gábor 5.b

Hartman Alex 5.b

Lengyel Boglárka 5.b

Olcsváry Adrienn 5.b

Bíró Ádám 6.b

Füstös Bence 6.b

Golda Ádám 6.b

Kovács Katalin 6.b

Nagy Lehel 6.b

Pribéli Levente 6.b

Németh Zsófia 7.a

Pisch Tünde 7.a

Barta Nóra 7.b

Fülöp Georgina 8.b

Hartman Ivett 8.b

Kósa Brigitta 8.b

Sabján Bence 8.b

Megosztás