Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

alsosok_13Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszaka. A téli szünet után az ismétlő, gyakorló órákkal kezdődött a január, majd a félév utolsó hetén indultak az idén rendhagyóra tervezett félévzáró csoportvizsgák.

Korcsoportok összevonásával sikerült bemutatni mind a kisiskolás mind az óvodás nyílt napon, hogy 1-2 év is milyen sokat számít a gyermekek fejlődésében. Az alsó tagozatos táncosok a vizsgájukon együtt játszottak, énekeltek, táncoltak önfeledten. Segítőkészségben is példát mutattak a „tapasztaltabb” táncosok, akik a kis elsősöket segítették a nagy létszámú nézőközönség előtti félévi „megmérettetésen”. A sok kis aprótalpú óvodás táncos bemutatkozása a jelenlévő szülők, hozzátartozók számára maradandó élményeket szerzett, ovisok_314némely szemekbe örömkönnyeket csalt, ami meg is érthető ennyi igyekezet láttán.

A néptánc tagozat legidősebb korosztálya zárta a csoportvizsgákat ezzel feltéve a koronát az előző napokon látottakra. A hosszú évek alatt folyamatosan fejlődtek, nemcsak az alapok, de több táncanyag birtokában magabiztosan mutatják be, amit elsajátítottak kitartó munkájuk alatt.

A nyílt foglalkozások nem titkolt célja – a vizsgaanyagokat összeállító néptánc-pedagógus, László Márta szerint – hogy ennek kapcsán a fejlesztés komplexitására is felhívja a figyel­met, amely köz­vetve nagy­mér­ték­ben segíti a gyer­me­kek tanu­lá­sát is. A nép­tánc­hoz is szük­ség van ugyanis kre­a­ti­vi­tásra, koor­di­náló képes­ségre, tér­ér­zékre, s a zenei sorokra illesz­tendő moz­gás­kom­bi­ná­ciók köz­ben bizony nem­csak tem­pó­ér­zékre, de mate­ma­ti­kára is. A vizsgaanyag természetesen az előírt tantervhez igazodik, kiegészítve korszerű mozgásfejlesztő módszerekkel, melyet a bemutató órákon láthattak az érdeklődő szülők, rokonok.

E mozgalmas hét családi délutánnal zárult: január 20-án, pénteken a Művelődési Házban gyülekeztek az egykori táncosok gyermekeikkel, kuttyomfitty_03régi és jelenlegi táncosok, kísérőik, s mindazok, akik egy kis időre szerettek volna kiszakadni a hétköznapokból. A gyülekező népi játékokkal, népi játszóházzal telt László Márta pedagógus kezdeményezésére. Ezt követően a Magyar Kultúra Napi programokhoz kapcsolódva, s egyben a tanév első felének lezárásaként a felvidéki Kuttyomfitty Társulat előadásában a Kukorica  Jancsi, a Vitéz előadást tekinthette meg a falu apraja-nagyja, sőt, több gyerkőc a darab főszereplőjévé is vált. A humorban, interaktivitásban, táncban bővelkedő darabot méltán jutalmazta a közönség vastapssal, a Kuttyomfitty Társulat pedig ígéretet tett: először, de nem utoljára lépett színre Környén.

Megosztás