Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szem-Lélek címmel látható kiállítás Megyei Erzsébet és Ballabás János, nyergesújfalui festőművészek alkotásaiból a környei Művelődési Házban. A két művész nagyon szereti a szép tájakat, a kis falukat, szép kis utcákat, régi kis házakat – mindezt hűen tükrözi az a 94 festmény, amely emlékeket idéz, szépséget láttat, vall…

Szem-Lélek – az intézmény minden eddiginél leggazdagabb festményszámú tárlatának címe egyben szójáték is, utal a szemléletre, a két alkotó láttatásának különbözőségére, és magában hordozza a lelküket is, hiszen – mint ahogy Henry Ward Beecher is fogalmazott – minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi vászonra.

A nyergesújfalui Kernstok Kör tagjai olaj, akril, akvarell, pasztell, tempera, gyűrt papíron vegyes technikával, kedves gesztusként ez alkalomra több, a faluról is készített alkotásokkal mutatkoznak be Környén, melyhez rokoni szálak főzik. A festmények között például a református templom is megtalálható, melyet még soha, egyetlen művész sem álmodott vászonra.

A képek pillanatnyi, mégis élettel teli mozdulatlanságát a megnyitón László Márta művészeti vezető felkészítésében egy kalocsai táncrend „törte meg” a Szivárvány Táncegyüttes tagjainak előadásában, majd a kiállítást Szample Krisztina nyergesújfalui művésztanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, ő is élve a címben rejlő szójáték lehetőségével: a tájkép szemléletes megfestéséhez szem kell… A táj megfestéséhez a szakmai tudás nem elég, mert akkor csak kezdetleges kis tanulmány születhet és nem műalkotás. Ahhoz természetesen a festészetet és tartalmat összekapcsoló lélek is kell. A szem a lélek tükre – a szem, a látás, maga az igazság, leleplez, megmutat, láttat, az emberi lélek jó és rossz jellemét tükrözi… A tájképfestő életében a vonalak, a tónusok, a formák, a színek a szerek, a táj szóra bírását, megfestését segítő eszközök. És ki bírja szóra a festőt? Hogy a lelke igazat mondjon? Hogy a kép jó legyen, hogy festői értelemben is igaz legyen, hogy festészete több legyen, mint felhőtlen játék, hogy munkájának akár erkölcsi igazsága legyen? – tette fel a kérdést, a választ pedig így fogalmazta meg: a Táj! A táj bírja szóra a festőt! A tájban az Igazság, a tájban a vigasz, a tájban a Festő, a tájban az Ember. A táj adja abban a pillanatban a festő látását, a festő tudását, a táj adja lelkének a lüktetést, a hangulatot, a tempót, a táj összeolvad a Festővel és Emberrel, olyannyira, hogy mindketten megszűnnek létezni… és amikor két szín elkeveredik, amikor két minőség elkeveredik, a táj és a festő ember összekeveredik, ott óhatatlanul megszületik egy harmadik minőség: a Kép. Ez a Tájkép, ami most már Él a vásznon! A szemünkkel látjuk, hogy lett lelke a képnek. Az a lélek, ami a festő szemén keresztül, általa láttatik nekünk, szemlélőknek…. a festő festve vall…. Megvallja lelkét, lelkének titkos üzeneteit…

Megyei Erzsébet és Ballabás János gyönyörű festett vallomásai, titkos üzenetei március 1-jéig várják a szépre vágyó szemlélőket a környei Művelődési Ház előterében és nagytermében hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégén rendezvények ideje alatt.

 

Megosztás