Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Mivel november az egészségnevelés hónapja, ilyenkor országszerte szerveznek az iskolákban, óvodákban a témához kapcsolódó programot, hogy a legkisebbek és fiatalok minél több információhoz juthassanak, s váljanak később testileg, lelkileg egészséges felnőtteké. Környén is évtizedes múltra tekintenek vissza az óvoda és iskola programjai, melyeket a Vöröskereszt helyi alapszervezete a kezdetektől támogat.

Az óvodába november végén idén is tengernyi finomsággal érkezett Andor Ildikó titkár, a kicsik számára sok gyümölcs egyáltalán nem bizonyult ismeretlennek, egynémely kapcsán azonban már volt némi fejtörés, de az óvónénik rávezető kérdései sokat segítettek. Az egészséges finomságokat ezúttal is közösen dolgozták fel a csoportok, s fogyasztották el jóízűen, széles mosollyal.

A Kisfaludy Mihály Általános Iskolába december 3-án kopogtatott be Andor Ildikó és Eisenbart Győzőné elnök, akik kakaós müzli roppanós falatkákkal ajándékozták meg a szervezet nevében a diákokat, természetesen azokra is gondolva, akik esetleg csak glutén-, vagy cukormentes élelmiszert fogyaszthatnak.

Az intézményben délután érkezett el az egészségnevelési program ideje, melynek alapjait majdnem negyedszázada tette le Láng Éva, s úgy 15 éve „újragondolta”. A pedagógus, akinek nevéhez a nyugállományba készülése miatt az utolsó ilyen rendezvény kapcsolódik, 15 esztendeje úgy érezte, lehet bármilyen érdekes egy előadás, nem biztos, hogy hatékony módja az információk átadásának. Ekkor álmodta meg az ún. forgószínpadszerű programot, amely során a gyerekeket a különböző állomásokon különböző témájú foglalkozások, bemutatók várják, és természetesen ők dönthetik el, melyik kelti fel a leginkább az érdeklődésüket. A gondolathoz támogatóan csatlakozott a kollektíva is, – ahogy a pedagógus fogalmazott – örömmel, lelkesen vállalták a plusz feladatot, az eltelt években pedig mellette Maticsné Szabó-Kovács Ágnes vállalt oroszlánrészt a teendőkből. A „jutalom” pedig nem maradt el: a gyerekek ezúttal is láthatóan élvezettel „kísérleteztek”, ízleltek, tapintottak, szagoltak, mozogtak, szívták magukba az információkat emberekről, a természetről, állatokról, növényekről. Így ők már azt is tudják, hogy bizony a növények is kommunikálnak, mégpedig az illatanyagukkal: ha állatok egy területen legelészni kezdenek, a növények hírül adják egymásnak, s megkezdődik riasztásként a „vegyi fegyverkezés”.

Mozgás, lelki egészség, egészséges táplálkozás – ezek szerepeltek tehát az iskola programjának középpontjában, a tantermekben – a többi között – fogápolási tudnivalók, stresszoldó masszázs, mandala készítés, relaxáció, közösségépítő játékok, aerobic, tai chi, smothie készítés, aromaterápia várta a diákokat, megismerkedhettek olyan stresszoldó technikákkal, melyekkel nyugodtan, félelmek nélkül lehet készülni a dolgozatírásra. Az újraélesztés legfontosabb lépéseit is gyakorolhatták, gyógyteákat kóstoltak, megismerhették a kamaszkori bőrápolás rejtelmeit, elrettentő szemléltetésekkel a dohányzás káros hatásait, hallhattak a felelős állattartásról, arról, hogyan vigyázzunk rájuk, s viszonzásul ők miként vigyáznak a mi lelki egészségünkre, és még az iskolai étlapot is elkészíthették az „egészségeset, finomat – változatosan” mottó jegyében.

Az iskola és Láng Éva ezúton fejezi ki köszönetét az eltelt évek és az idei rendezvény valamennyi résztvevője, segítője, előadója számára, akik évről-évre hozzájárultak a diákok számára igazán színes és élvezetes egészségvédelmi napok sikeréhez.

Az idei program segítői, előadói voltak: Dr. Szemetiné Horn Bernadett , Királyné Kollerits Valéria, Demeterné Slezák Éva, Gondek Katalin, Szerencsi Edina, Juridáné Sipos Erika, Soltész László, Jenei Zita, Goór Brigitta, Vági Erika, Vanyáné Kalocsai Mária, Faragó Éva, Kissné Ágoston Éva, Dr. Árendás József, Sárosiné Rácz Gabriella, Viskovics Andrea,  Riezingné Gáspár Tímea, Visztné Nagy Ibolya, Péli Réka, Németh Amália, Bokros Krisztina, Lénártné Molnár Krisztina, Soósné Trencsényi Terézia, Tóth Zsoltné Mező Viktória, Dr. Czékus Tibor, Holchacker Csilla, Pintér Mónika.

 

Megosztás