Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az egyre szikrázóbbá váló napsütés és a színes programkínálat megtette a hatását, hiszen ha egy tópartra lehet azt a kifejezést használni, hogy zsúfolásig megtelt, akkor bizony hétfőn ezt tapasztalhatták a környei Családi Majálisra érkezők. A testvértelepülésről, Tardoskeddről hagyományosan szép számmal teszik tiszteletüket, idén pedig közeli városokból is többen „bekopogtattak” Környére, s ízlelték meg a Majális hangulatát, amely már a reggeli órákban jelezte: jókedvben, vidámságban, poénokban nem lesz hiány…

A „megmozgatós” programok sorát ezúttal is a vitalitásnövelő tai chi nyitotta Kissné Ágoston Éva vezetésével, bár a komplex mozgásforma résztvevőinek egyáltalán nem volt túl könnyű dolguk, hiszen a közös tai chi kezdetén már a bográcsokban rotyogtak az ételek, sültek a húsok a rácsokon, tárcsákon, egyszóval az egész partot belengték az illatok.

Valószínű, hogy picit kevesebb életenergiával érkeztek a felnőttek a tó partjára, hiszen a hagyományos családi megmozgatás hívószavára csupán négy csapat jelentkezett, ők viszont becsülettel és hatalmas elánnal teljesítették a Gubicza István által megálmodott és kivitelezett feladatokat, amik bizony bőven adtak lehetőséget a „csetlésre, botlásra” is. Az ügyességi megmérettetés során az első hat feladatot maximális pontszámmal zárta a négy fiatal fiú alkotta, „Kalózok” elnevezésű formáció, míg a többiek olykor „botlottak”… A srácok az elérhető 44 pontból végül 39-et gyűjtöttek be, azaz jócskán elhúztak a 32 ponttal második helyen végző Villámoktól és a 22 ponttal harmadikként záró Vértesi Betyároktól, valamint a 16 pontos Kékektől.

Természetesen nem maradt sokáig üresen a családi sportvetélkedő területe sem az eredményhirdetést követően, hiszen a faluban első alkalommal mutatkozott be és aratott kicsik, nagyok körében egyaránt hatalmas sikert a Csir-Biri Játéktár nagyméretű fajátékaival: célba dobó táblákkal, karikadobálókkal, sajtfalakkal, asztali, és mindenféle ügyességi játékokkal.

Bár a nap legfőbb attrakciója feltehetően hétfőn is a főzőverseny volt, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület közös bemutatója, valamint a rendőrségi kutyás bemutató méltán vonzotta el a bográcsok mellől a gyerekeket, felnőtteket. A tűzoltási bemutató során az égő textília, monitor, fa mellett „stílszerűen” az általában konyhákban keletkező, úgynevezett lábastüzet is oltottak a szakemberek, s ízelítőt adtak abból, hogy milyen ellenhatást érünk el, ha laikusként vízzel igyekszünk megszüntetni az olaj lángolását…

Fegyelmező gyakorlat, elfogás, túszmentés tóból kiúszó kutyás rajtaütéssel és tűzpárbaj is szerepelt a Tatabányai Rendőrkapitányság látványos, izgalmakban bővelkedő repertoárjában. A PFOTE Sportkutya Egyesület képviseletében a világbajnoki válogatott Bagi Csilla Aranykoszorús kutyakiképző és kutyája, Hartvig, valamint a kutyavezető járőrök, Holové Vivien, Józsa Adrián és Takács Krisztián, no meg kutyáik, Nexus, Pál és Szipirtyó a rendőri intézkedésekből merített, szó szerint lebilincselő helyzeteket idézett. Egy igen merész önként jelentkező a csibész bundáját magára öltve abba is belekóstolhatott, hogy bármennyire is tűnik vastagnak a viselet, azért kellemesnek semmiképp sem mondható, amikor ráharap a rendőrkutya…

Mindeközben nem kis feladatot teljesített a főzőverseny zsűrijeként Végertné Nedermann Éva, Fenekes Károly, Rácz Gábor és Tiba Sándor, hiszen a megmérettetésre 35-en neveztek, s több olyan csapat is volt, akik két étellel. A majdnem másfél órás gasztrotúra során az ítészek nem csupán kóstoltak, Fenekes Károly, a Matusz-Vad Zrt. területi menedzsere többüket az ízlelést követően tanáccsal látta el, amit az egyik hölgy széles mosollyal így fogadott: nagyon köszönöm, olyan, mintha egy főzőműsorban lennénk…

A zsűri összességében elégedetten állapította meg, hogy a mezőny nagyon kreatívnak bizonyult, a „biztonsági főzés” helyett sokkal többen választottak ínyencséget, s olyan étel elkészítését, amely igen nehézkes szabadtéri körülmények között. Az értékelésnél további jó tanácsként az is elhangzott, hogy ha már különlegességeket vonultattak fel, akkor picivel bánhattak volna merészebben a fűszerekkel.

A főzőverseny színvonalát és a zsűri valóban nehéz dolgát jelzi, hogy a dobogós helyezések mellett kilenc különdíjjal is jutalmaztak az eredményhirdetéskor. A határon túlról érkező Lanba Vendéglő bizonyult a legösszetartóbb csapatnak, a környebányaiak a főzés, étkezés hangulatát citeramuzsikával, énekszóval emelték, a tardoskeddiek háromféle ételt készítettek. A Dr. Bubo Konyhája kreatív, a Csodaszarvas legháziasabb ízeivel, a Konyhatündérek felkészültségükkel, a Török-Pákozdi páros az elkészített legnagyobb mennyiséggel nyerte el a zsűri kegyeit és különdíjat. A leg hagyományőrzőbbnek a Thaichisok bizonyultak, a Zsíroskenyér által készített főtt csülök pedig az „egyszerű, nagyszerű” elismerést, és a vele járó ajándékot zsebelhette be.

Az élmezőny harmadik helyén végzett a Tirhold Kármen vezette Update savanyú káposztája töpörtyűs gombóccal, azaz a „sauerkraut mit kramknedl” étellel. Második lett a Varga Péter csapatának erdei gombával, áfonyával készített, burgonyagombóccal kísért szarvaspörköltje, és maximális pontszámmal végzett az élen, egyben hódította el a 2017. évi Vándor Fakanalat a KPÖTE együttese, akik Móré Zoltán létesítményi tűzoltó, főséf irányításával csirkelevest készítettek kapros túrógombóccal, desszertként pedig kürtös kalácsot.

Igaz, finom falatokban idén sem volt hiány, a közkedvelt lángosevő versenyre bőven akadt jelentkező, az Idősek Otthona kollektívája pedig a jelentős mennyiségű gulyás elkészítését követően a lángos sütésében, tejfölözésében is állta a sarat a gyerekek, fiatalok, felnőttek örömére.

A folytatásban vastapsos sikert aratott a Liget Line Dance Táncegyüttes műsora, majd Balaskó István és zenekara húzta a talpalávalót, később pedig a tábortűz lángjainál az oroszlányi KaDarka Társulat tagjai zárták az idei környei Majálist.

A technika ördöge sajnos alaposan „megviccelte” e sorok íróját az esemény fotózása közben, ezért a képgalériában nem látható például a főzőverseny teljes eredményhirdetéséről, illetve a győztes csapatról sem kép.

Nagyon köszönöm mindenkinek, akik a hiányzó fotók pótlásaként akár csak egyetlen darabot is küldtek. Kiemelt, hálás köszönet Kiss István és Nagy Tamás számára!

Salamon Gyöngyi

 

Megosztás