Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az E-ON Zrt-vel, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve 13. alkalommal tart nyilvános gólyagyűrűzési akciót június 21-én a megye 13 helyszínén. A fehérgólya gyűrűzés Környét is érinti várhatóan délután fél 2 előtt 10 perccel a Posta mellett található fészeknél. Az időpont tájékoztató jellegű, kismértékű csúszás előfordulhat. A szervezők rövid helyszíni ismertetővel, és fióka-névadással várnak minden érdeklődőt, akik testközelből szeretnének találkozni egyik legkedveltebb madarunkkal.

Tavaly áprilisban egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét egy gólyapár a Polgármesteri Hivatal szomszédságában Környén, a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül… A pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? Ezért is kezdett fészekmentő, fészeképítő akcióba a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve: elsőként felmérték a méreteket, a rögzítési, illesztési lehetőségeket, majd elkészült vaslemezből, a dorogi ráccsal, fonott venyigével körbevett fészekalj. Az igazán látványos „fészekrakás” ideje április 27-én jött el, amikor a munkálatok segítéséhez létraszerrel érkezett a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának gépjárműve. A szakemberek elsőként a korábbi műanyag fedelet távolították el, majd következett a „fészekrakás”, nagyjából egy óra alatt. Azonban a végén sem sóhajthatott fel megkönnyebbülten mindenki, hiszen kérdéses volt, visszatérnek-e a gólyák a számukra idegen, megbolygatott környezetbe? A válasz több mint két óra elteltével érkezett meg a pár személyében, akik láthatóan, és hangos kelepelésükkel jól hallhatóan is, lakályosnak találták új otthonukat, és idén is visszatértek!

Idősebb környeiek szerint több évtizede, már fél évszázada is annak, hogy a faluban gólyák fészkeltek, ezért nem csoda, ha az egyik közösségi oldalon azonnal felmerült a hím és tojó elnevezése, akik végül – nem hivatalosan „anyakönyvezve”, a többség szavazata alapján – a tűzoltók tiszteletére a Flórián és Flóra nevet kapták. Kicsivel később kiderült, hogy a hivatal mellett fészkelő pár hím tagja gyűrűs, Riezing Norbert 2020 májusának első hetében adta hírül a közösségi oldalon, hogy Flórián 2017-ben kelt, és fiókaként gyűrűzték a felvidéki Ógyallán. Gólya roadshow

 

Megosztás