Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei általános iskolában jelenleg három osztálynak kell digitális munkarendben folytatni a tanulmányait, a Vackor Óvodában pedig egy csoportot érint a karantén. A koronavírus mindannyiunkat veszélyeztet, a vélemények azonban sajnos továbbra is eltérőek.  Sokan érzik ma úgy, hogy felelőtlenség közösségbe engedni a gyereket, mások pedig épp ellenkezően, hogy túl sok a korlátozó szabály az óvodákban, iskolákban, miközben koronavírussal fertőzött, komolyan beteg gyermekről szinte alig hallunk. Kérjük a szülőket, figyelmesen olvassák el a Dr. Kovács Ákos gyermekorvos által szülők, gyermekes családok számára, a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Szülői Fóruma anyagai alapján és az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat ajánlásával készített tájékoztatót, melyből Dr. Szegeczky Zsófia környei gyermekorvos szemelvényezett.

Talán hosszúnak tűnik, de kérjük, hogy valamennyi szülő olvassa el, és fogadja meg, tartsa be a tájékoztatóban foglaltakat mindannyiunk érdekében.
FONTOS továbbá, hogy a tájékoztató a 2020. szeptember 23-án hatályos és kötelező protokoll eljárások alapján készült, a szabályozás a későbbiekben változhat!

Gyermekkorban a koronavírus-fertőzés ritkán okoz tünetet, sőt, lehet tünetmentes is a fertőzés. Súlyos gond viszont, hogy gyermekek ebben az esetben is tovább adhatják a vírust a felnőtteknek, idős, vagy krónikus betegséggel élő nagyszüleiknek, tanáraiknak, óvónőiknek, akik számára ez akár végzetes is lehet.

Közös felelősségünk ezért, hogy a gyermekeinket még enyhe tünetekkel se engedjük a közösségbe!

A betegség tünetei gyermekeknél lényegében hasonlóak, mint felnőttkorban, de szerteágazóbbak és  jellegtelenebbek. Az orvosok számára kötelező járványügyi eljárásrend szerint koronavírus-fertőzésre  gyanúsnak kell tartanunk mindenkit – beleértve a gyermekeket is -, akinél az alábbi tüneteknek akár csak  egyike is fennáll: láz, köhögés, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya.

Ezek azonban gyermekeknél csak a bizonyított esetek felében jelentkeznek, az esetek kb. harmadában  hányinger, hányás, hasmenés, vagy csak kifejezett gyengeség, levertség, fejfájás, hidegrázás,  izomfájdalom a figyelmeztető tünet.

A betegség teszt nélkül valójában megkülönböztethetetlen más, az őszi-téli náthás-hurutos időszakban  gyermekek között gyakori, banális vírusos betegségtől, egyszerű megfázástól, influenzától,  gyomorrontástól, és könnyen belátható, hogy így most szinte minden beteg gyermek COVID-19 gyanús  esetnek tekinthető. 

Mielőtt gyermekünket közösségbe engedjük, tájékozódjunk, hogy az intézményekben milyen higiénés és járványügyi szabályok vannak érvényben, és készítsük fel ezekre a gyerekeket!

Iskolás gyermekeinkkel beszélgessünk el a kézfertőtlenítés, a helyes maszkhasználat, a szociális  távolságtartás fontosságáról, támogassuk őket abban, hogy vegyenek részt az iskolai higiénia fenn tartásában, gyakoroljuk a helyes kézmosást.

Biztosítsunk gyermekünk számára saját ivóvizes kulacsot, hívjuk fel a figyelmét, hogy ezt kizárólag  ő használja, és most ne ossza meg társával a tízórait, uzsonnát.

Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogyha nem érzik jól magukat, ezt azonnal jelezzék a  pedagógusnak. 

Tájékoztassuk az intézményt valamennyi (otthoni és munkahelyi) elérhetőségünkről, és támogassuk  a pedagógusokat a szabályok betartatásában.

Óvoda, iskola utáni közös programok, foglalkozások, szakkörök, tanfolyamok közül csak olyant  válasszunk, ami szabad térben végezhető és a megfelelő szociális távolság a gyermekek között  betartható.

Készüljünk fel, hogy bármikor hirtelen kell mennünk gyermekünkért, ilyenkor igyekezzünk  mielőbb odaérni és gyermekünket saját gépkocsival hazaszállítani.

Legyen egy családi intézkedési tervünk arra az esetre, ha gyermekünk megbetegszik. Lehetőleg ne az idős, beteg nagyszülők felügyeletére bízzuk őket, akiknél egy esetleges fertőzés komoly  kockázatot jelenthet. 

Mit tegyünk, ha gyermekünk beteg lesz? 

Alapszabály, hogy csak teljesen tünetmentes gyermeket engedjünk közösségbe!

Ha a gyermekünk betegnek tűnik, maradjon otthon. Ha az óvodában, iskolában észlelik a gyermek  betegségét, ott megfelelő felügyelet mellett elkülönítik őt a többi gyermektől és haladéktalanul értesítik a szülőket. A gyermeket ilyenkor mielőbb haza kell vinni, de ilyenkor lehetőség szerint ne  vegyük igénybe a tömegközlekedést.

Ha olyan tünetek jelentkeznek, amiket koronavírus is okozhat (láz, köhögés, nehézlégzés, íz- és  szaglásvesztés, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság, hidegrázás,  feltűnő gyengeség), telefonon vegyék fel a kapcsolatot a gyermek orvosával.

Telefonos kikérdezés 

Készüljenek fel minden információval arra, hogy a telefonbeszélgetés során gyorsan, de megbízhatóan tudjuk megítélni a helyzetüket – mióta beteg a gyerek, mik a tünetek, milyen az általános állapota, mennyi a láza, milyen az aktivitása, étvágya, van-e koronavírussal fertőzött beteg a környezetében stb.

Lehet, hogy az asszisztensi tanácsadás is elegendő, de ha olyan körülmény merül fel, ami orvosi  megítélést tesz szükségessé, természetesen orvossal is tudnak beszélni.

A telefonos kikérdezés alapján alapvetően két döntést kell hoznunk: 

Szükséges-e a gyermek személyes megjelenésével járó orvosi vizsgálat, és be kell-e ezért őt vinni a rendelőbe, igényel-e esetleg sürgős kórházi ellátást. Ha be kell őt vinni vizsgálatra, akkor  a gyermek állapotától és a rendelő aktuális leterheltségétől függően egyeztetjük Önökkel ennek idejét.

Szerencsére a legtöbb esetben a diagnózis telefonon keresztül is felállítható, és megbeszélhetők  a gyermek otthoni ápolásával kapcsolatos teendők. Ha vényköteles gyógyszerre van szükség,  akkor az e-receptre történt felírás után ez bármely gyógyszertárban kiválható. Kérjük, hogy  kövessék a telefonon  kapott tanácsokat, utasításokat. Tisztázni fogjuk azt is,  hogy mikor és hogyan jelezzék felénk a gyermek állapotának változását, ill. mely esetben  induljanak az orvosi ügyeletre, vagy sürgősségi osztályra.

A második fontos döntés, amit meg kell hoznunk, hogy a tünetek alapján a gyermek COVID-19  fertőzésre gyanús esetnek minősül-e, vagy sem. Ez nemcsak a betegség lefolyását befolyásolhatja, de a gyermek szükséges elkülönítésének időtartamát, ill. a gyógyulást követően közösségbe engedésének idejét is.

Ha a gyermeket COVID-19 fertőzésre gyanús esetnek minősítjük, utasítani fogjuk Önöket a gyermekotthoni elkülönítésére és a továbbiakban enyhe tünetek esetén távkonzultáció segítségével  fogjuk követni a betegség lefolyását. Arra fogjuk kérni Önöket, hogy amíg a gyermek beteg, tartózkodjon szigorúan otthonában, telefonon rendszeres visszajelzést kérünk majd az  állapotáról.

Ha a beteget behívjuk a rendelőbe 

Ha egyeztetett időpontra érkeznek, kérem, hogy szigorúan tartsák be az alábbi szabályokat: a rendelő váróhelyiségébe csak hívásra lehet belépni.

Egy gyermeket egy felnőtt kísérhet!

Csak egészséges kísérő léphet be a gyermekkel a rendelőbe.

Felnőtteknek és 5 évnél idősebb gyermekeknek arcmaszk használata kötelező!

Belépéskor használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt!

Ha a váróban másokkal is találkoznak, ügyeljenek a szociális távolság tartására, végig viseljék a maszkot, lehetőleg minél kevesebb felületet érintsenek!

Vizsgálat után mielőbb igyekezzenek elhagyni a rendelőt!

A gyermekek vizsgálata a lehető legrövidebb időre korlátozódik, célirányosan vizsgálunk. Lehetséges, hogy ez a korábban megszokottól eltér majd. A játékokat a járvány idejére eltávolítottuk  a rendelőből.

Teszt és karantén 

A gyermek háziorvosa intézkedhet a térítésmentes COVID-19 teszt elvégzéséről, amennyiben azt  szükségesnek tartja. A mintavétel a mentőszolgálat hatáskörébe tartozik, a háziorvosi rendelőben  nincs lehetőség tesztelésre. Járványügyi szempontból jelenleg kizárólag az orr- és torokmintából  végzett, a vírus örökítő anyagának kimutatására alkalmas PCR vizsgálat fogadható el, a vérmintából  történő gyorsteszt nem. A mintavétel a beteg lakásán történik, a mentőszolgálat kapacitásától  függően általában 48 órán belül. Ha érkezésükről küldenek előre értesítést, akkor a mintavételig ne  egyen, ne igyon a gyermek és fogat se mosson. A mintavétel gyors, de kicsit kellemetlen, erre  érdemes gyermeküket felkészíteni.

Eredmény általában 24-48 órán belül várható, erről a vizsgálatot elrendelő orvos egy online felületen  értesítést kap, de a szülő a saját ügyfélkapuján is meg tudja nézni, ha ahhoz a gyermek előzetesen  „hozzá lett rendelve”.

Pozitív eredményről hivatalos tájékoztatást kap a lakcím szerinti népegészségügyi osztály és a  hatósági karantén elrendelése mellett megkezdi a kontakt személyek felkutatását. Ugyanez történik  akkor, ha az óvodában, iskolában a gyermekünk csoporttársáról, osztálytársáról, esetleg a  pedagógusról, vagy intézeti dolgozóról derül ki, hogy COVID-19 pozitív. A hatósági zárlatban elrendelt utasítások betartását a rendőrség ellenőrzi.

COVID-19 fertőzésre gyanús, de pozitív PCR teszttel nem igazolt beteg gyermek tünetmentes  testvérei, szülei, családtagjai nem minősülnek kontakt személynek, így közösségbe, munkába jár hatnak, nem kötelező karanténban maradniuk. Célszerű, – és ezt az iskola, óvoda el is várja – ha a  gyanú felmerüléséről tájékoztatják a közösséget, ahová a gyermek jár.

Akinek az első tesztje negatív, de a gyanús tünetek továbbra is fennállnak, annak 48 óra múlva egy  második tesztet is érdemes csináltatni.

Mikor engedhető vissza a közösségbe gyermekünk? 

Láz, köhögés, nehézlégzés, valamint a szag- és ízérzés hirtelen zavara esetén a gyermek akkor vihető vissza a közösségbe, ha a fenti tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, a gyermek több,  mint 3 napja láztalan, és több mint 3 napja nincsenek légúti tünetei. Mivel az említett tünetek utal hatnak COVID-19 fertőzésre, egy esetleges negatív teszt sem mentesít a 10 napos otthoni karantén  alól.

Igazolás, táppénz, beutaló 

Receptet, táppénzt, igazolást, beutalót telefonon  kérjenek, kéréseiket igyekszünk  24 órán belül teljesíteni. Adminisztratív tevékenységet „sürgősen” nem tudunk végezni, kérjük,  vegyék ezt figyelembe!

A legtöbb megkeresés a hiányzások igazolásával kapcsolatosan történik. Orvosi igazolást kizárólag  betegség esetén adhatunk, ha a mulasztás első napján erről a szülő értesíti az orvost, és csak azokra  a napokra, amikor a gyermek valamilyen betegség miatt mulasztott. Nem írhatunk igazolást, ha azt nem betegség miatt kérik. (Pl. sportoláshoz, szabadidős tevékenységhez, elalváshoz, stb.)

Aki hatósági karanténban van, az annak elrendeléséről szóló határozattal egyben igazolja a hiányzását is, külön orvosi igazolásra ilyenkor nincs szükség.

Az e-receptek írására továbbra is lehetőség van, az így felírt gyógyszereket a gyermek TAJ számával  tudják kiváltani a gyógyszertárban. Felírási igazolást ehhez Önöknek nem kell bemutatniuk.

Védőoltások, szűrővizsgálatok  

A státusvizsgálatok és a védőoltások beadása szigorúan meghatározott időben, de egyelőre folytatódik, ezekre időpontot telefonon kérhetnek.

Igyekszünk az egyszerre beadható oltásokat összevonni, ennek megfelelően egyes védőoltások idő pontja módosulhat. Előfordulhat olyan alkalom, amikor gyermeke egyszerre három, vagy négy oltást is kap, vagy egy végtagba akár két oltást is adunk.

Hangsúlyozzuk, hogy a védőoltások nem gyengítik az immunrendszert, nem jelentenek fokozott  kockázatot a koronavírus-fertőzés szempontjából és hatékonyságukat sem veszélyezteti, ha esetleg  lappangási időben kerülne sor a beadásukra.

Az egészséges tanácsadások a betegek ellátásától térben és időben elválasztva, előzetesen megfelelően fertőtlenített helyiségben történnek.

Kiemelten fontos a gyermekek számára a szezonális influenza elleni védőoltás felvétele. Várhatóan  október közepétől lesz elérhető az oltóanyag a gyógyszertárakban. Az oltás beadását érdemes az  október és december közötti időszakra időzíteni.

Nehéz, embert próbáló helyzetet élünk meg most mindannyian, de minden krízis lehet közösségformáló,  pozitív hatású is. Ilyenkor különösen fontos az egymás szempontjait kölcsönösen figyelembe vevő  kommunikáció. Kérjük, hogy jelezzék, ha valamivel nem értenek egyet, vagy nem értik, hogy miért történik Önökkel valami. Igyekszünk legjobb tudásunk szerint segíteni. Viselkedjünk mindannyian felelősen magunk, családunk, gyermekeink és közösségünk iránt! 
Megosztás