Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A tanórák végeztével is zsibongott az iskola péntek délután, merthogy a különböző termekben egyszerre várta a németeseket a Márton napi program, míg a néptáncosok Libanapot szerveztek. Az iskolába lépve tehát ínycsiklandó tócsi és sült tök illata, no meg a dübörgő, még ma is hatalmas népszerűségnek örvendő kacsatánc muzsikája fogadta az érkezőt.

Németországban az ősz beköszönte, illetve a betakarítás jegyében ilyen tájt úgynevezett „Erntedankfest”-eket szerveznek, amikor vidám hangulatú bulikon adnak hálát az idei évi termésért. A németes diákok a pedagógusok segítségével ebből a hagyományból kapnak ízelítőt: mivel a legkisebbek Hans Hase, azaz Jancsi nyuszi segítségével ismerkednek a német nyelvvel, így őket „Répa parti” várja, a másodikosok „Őszköszöntőn” vettek részt, a 3-4 osztályosok pedig 15-én „Kartoffelfest”, azaz, Krumpliünnep részesei lehetnek – mondta el Menoniné Pillmann Teréz.

A felső tagozatosok az eltelt napokban Szent Márton legendájával ismerkedtek meg, s TOTO kitöltésével adtak számot péntek délután arról, hogy vajon milyen alapos ismeretekkel rendelkeznek az önzetlensége, adakozása, jószívűsége révén legendássá vált Szentről. A gyerekek a hagyományőrzés jegyében lámpásokat is barkácsoltak, tócsit és tököt sütöttek, majd pedig a tankonyhából „vendégségbe” indultak a néptáncosokhoz, így találkozott a két iskolai hagyomány.

Merthogy László Márta néptánc-pedagógus idén is Libabálba várta az ebédlőben a kicsiket és nagyokat, ők pedig érkeztek is szép számmal: készítették a töklámpásokat, üveg lampionokat, „alma-libákat”, ha pedig megéheztek, jóízűen majszolták a libazsíros kenyeret. Természetesen a gágogó és a kacsatánc verseny sem maradt el, amelyek után valamennyi résztvevő gyerkőc a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott, s zsebelhette be a jutalomcukorkát.

A program utolsó „fejezeteként” Stock Tibor is megérkezett harmonikájával, így a lányok-fiúk igazi sváb muzsikára rophatták a libabálban.

 

Megosztás