Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

11tavaszváróBízzunk benne, hogy a környei Idősek Napközi Otthonában második alkalommal tartott, immáron hagyományosnak tekinthető tavaszváró valóban elhozza a hírnököt, a nyár ígéretét. Bár a hétfői program időpontjában az épületen kívül – a tavalyihoz hasonlóan – ezúttal sem szikrázott a napsütés, a szívekben felragyogott.

A környei és vértessomlói klubtagokat Halász-Becker Anita szolgálatvezető köszöntötte, képletesen a ház falai közé varázsolva a madarak erdei csicsergését, a mezők, kertek zöldülését, a rügyfakadást.

9tavaszváróMi az? – kérdezte Vén Rigó. Tavasz – felelt a Nap. Megjött? – kérdezte Vén Rigó. Meg ám! – felelt a Nap. Szeretsz? – kérdezte Vén Rigó. Szeretlek! – szólt a Nap. Akkor hát szép lesz a világ? Még szebb és boldogabb! – hangzott el Szabó Lőrinc műve immáron a Vackor Óvoda és Bölcsőde apróságainak tavaszi versekből, dalokból, játékokból kötött ajándékcsokrában, amely meghatódott, láthatóan olykor múltba révedező, szeretetteljes mosolyt csalt az arcokra.

Minthogy közeledik Húsvét, a kicsik bájos előadása után Halász-Becker Anita a keresztény 5tavaszváróvilág legnagyobb ünnepéről, jeles napjairól és a népszokásokról szólt: a harangok nagycsütörtöki elhallgatásáról, Jézus Krisztus nagypénteki haláláról, a harangok nagyszombati visszaérkezéséről Rómából, Jézus Húsvétvasárnapi feltámadásáról, az ételszentelésről, és a hétfői locsolkodás hagyományáról, melynek alapját a víz tisztító, megújuló erejébe vetett hit adta.

Bár úgy tűnik, hogy a tavasz még kicsit incselkedik, az ünnep már itt kopogtat, s hétfőn picit be is kukkantott az otthonba. Az előtérben a környei Nő Klub és a vértessomlói Somlói Józsefné kézműves remekei idézték a Húsvét hangulatát, s a szolgálat munkatársai 13tavaszváróis szorgoskodtak az eltelt napokban: a bájos meglepetéssel készülő óvodásokat – szó szerint – egy kosárnyi nyuszis tartós csokoládétojással ajándékozták meg, a klubtagokat pedig filcből varrt sok-sok színvirágos, tojásformájú függődíszekkel, s egyáltalán nem utolsó sorban valamennyiüket finomabbnál-finomabb süteménnyel.

16tavaszváróA tavaszváró délelőtt kedves nosztalgiázó beszélgetéssel zárult. Föl a dunnát, és sutty be a hideg vizet vödörből! – így emlékezett az egyik hölgy klubtag, s abban is egyetértettek a gyengébb nem képviselői, hogy annak idején lelkesen, szívvel-lélekkel festették a hímes tojásokat, s bizony nagyon várták a locsolókat… és jegyezték azt is, hogy ki érkezett, s ki nem…

17tavaszváró 1tavaszváró 2tavaszváró 3tavaszváró 4tavaszváró 6tavaszváró 7tavaszváró 8tavaszváró 10tavaszváró 11tavaszváró 12tavaszváró 15tavaszváró

Megosztás