Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

43orbánBár Szent Orbán napja előtt és után is nagyon esős idő volt, május 25-én gyönyörűen sütött Nap, ezért ma elmarad a vesszőzés és borral vendégeljük meg – fogalmazott Bella Sándor gazda a vasárnapi ünnepségen a környei Les-hegyen, mielőtt borral öntözte a szentnek állított szobrot.

A gazda azonban társai nevében egy kérést is tolmácsolt: az év hátralévő idejében is végezze a dolgát a szent, hiszen tavaly ilyenkor ugyanilyen bő termés ígérkezett, ám évközben mintha kevés figyelemmel fordult volna a szőlőtőkék felé, s végül nem teljesült be a remélt terméshozam.

Környén 1996, a Glász József által faragott szobor 46orbánelkészülte óta szervezi meg minden esztendőben a Les-hegyi Szőlősgazdák, valamint Környe Község Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága az Orbán napi ünnepséget a Les-hegyen, vasárnap tehát éppen huszadik alkalommal gyűltek össze a gazdák, vendégek, hogy Orbán napját és a szentet köszöntsék.

A szobor felállításában annak idején Szántó László is segédkezett és nem múlhatott el nélküle az Orbán napi program. Tavaly ő öntözte meg a szobrot, vörösbort kóstoltatott Orbánnal. Idén azonban már nem lehetett a közösség tagja, a vasárnapi esemény kezdetén rá emlékeztek néma főhajtással a résztvevők.

Az ünnepség folytatásaként nagy sikert aratott a 1orbánNémet Nemzetiségi Hagyományőrző Gyerekcsoport bájos produkciója, s az általános iskola néptánc tagozatának diákjai, akik új, a „Hová lett a kecske?” címet viselő mezőföldi koreográfiájuk rövidített, „hegyi” változatát adták elő Alapi Krisztián és Soós Lili Zsófi szólótáncával, Szücs Anna mesélésével, Törös Ottó „meglepetés szereplésével” színesítve. A Német Nemzetiségi Dalkör stílszerűen bordalokkal is emelte a program hangulatát, majd Bella Sándor a szobor megöntözése előtt 42orbánSzabó Lászlót, a legidősebb, 92 esztendős Les-hegyi gazdát köszöntötte. Laci bácsi az egyike azoknak, akiknek a keze munkája nyomán olyanná vált a Les-hegy, amilyennek ma is ismerik a környeiek, az odalátogatók.

A rendezvényt a megszokott vendéglátás követte pogácsával, s természetesen pincehideg, zamatos Les-hegyi borral, s az elmaradhatatlan vidám hangulattal a gyönyörű, szőlőtőkékkel övezett környezetben.

A környei Orbán napi rendezvényt 2012 óta a pincék kincseinek minősítése is színesíti. Idén a borversenyre a Nemzetiségi és Sörfesztivált megelőző, tehát július első hétvégéjén kerül sor, a program részleteiről a szervezők a későbbiekben értesítik a gazdákat és érdeklődőket.

2orbán3orbán 4orbán 5orbán 6orbán 8orbán 9orbán 10orbán 11orbán 12orbán 13orbán 14orbán 15orbán 16orbán 17orbán 18orbán 19orbán 20orbán 21orbán 22orbán 23orbán 24orbán 25orbán 26orbán 27orbán 28orbán 29orbán 30orbán 31orbán 32orbán 33orbán 34orbán 35orbán 36orbán 37orbán 38orbán 39orbán 40orbán 41orbán 44orbán

 

Megosztás