Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

3rákászRákász Gergely, aki 15 évesen adta első orgonahangversenyét, tanult és koncertezett az Egyesült Államokban, szombat este már nem első alkalommal adott koncertet Környén. Ezúttal a Római Katolikus Templomban tett tanúbizonyságot arról, hogy olyan könnyedséggel kedvelteti meg a műfajt bárkivel, mint ahogy Gordon Ramsay főz.

Rákász Gergely 2005 óta él újra Magyarországon. Máig több mint 1000 hangversenyt adott Amerika és Európa nagyvárosaiban, mindig friss látásmódot mutatva a klasszikus zenében. Látványkoncertek, tematikus koncertek, zenetörténeti időutazások, rádióműsor és egy Klasszikus Iskolaprogram kapcsolódnak a nevéhez. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete és Templomos lovag.

10rákászA barokk kor nagymestere Johann Sebastian Bach idén 330 éve született. Kortársai Vivaldi, Händel, Pachelbel, mind jóravaló úriemberek voltak, ki az egyház, ki főnemesek, ki leginkább önmaga szolgálatában. Volt köztük pap, aki mellkasi fájdalmakra panaszkodott, hogy ne kelljen miséznie és komponálhasson. Volt nagyvállalkozó, aki az ujjai köré csavarta a zenei életet királyostól, és úgy érezte a divat trendjeit, mint manapság Lady Gaga. Volt, aki üzleti vacsorákat adott, de vendégeinek a rosszabbik borát szolgálta fel, míg ő a jobbikat iszogatta egyedül a konyhában. Volt, aki már életében a tengerentúlon is ismert volt, aki 20 gyermeket nemzett, akit szobafogságra ítéltek, és olyan, aki kilógatott egy szoprán énekest az ablakon. De vajon ki kicsoda? Rákász Gergely turnéjának környei állomásán a titkokra is fény derült, hiszen személyes hangulatú kommentárjaival tette még érdekesebbé az ismerős zeneműveket, s vezette be az érdeklődőket a komolyzenei klasszikusok kulisszái mögé.

9rákászAz egyik oldalról összekacsinthatunk a közönséggel egy érdekes történet kapcsán, de úgy vélem, akkor van értelme bármit is létrehozni, ha a résztvevő attól a lelkében épül. Mind a közönség, mind az előadó. Éreznünk kell emberi mivoltunk súlyát egy-egy remekmű tükrében. Embernek lenni rang, ami nem arról szól, hogy kiérdemeltük a gyakori és jó ennivalót, illetve a folyamatos TV adást. Az Emberi rang akkor jár, ha kapcsolatunk van Rembrandttal, Vivaldival, és azzal az ismeretlennel, aki az első képet felfestette egy barlang falára… – vallja a művész, aki koncertjeire nem is szórakozni, hanem feltöltődni hívja hallgatóit, mert a „valamirevaló ember, nem szórja szét magát, hanem töltekezik…”

2rákász20rákász 4rákász 5rákász 6rákász 7rákász 8rákász 11rákász 12rákász 13rákász 14rákász 15rákász 16rákász 17rákász 18rákász 19rákász

Megosztás