Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A veszélyhelyzet kihirdetése óta a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai 6 és 18 óra között folyamatosan hat fővel biztosítják a szolgálatot, éjjel hárman vannak készenlétben. Március 23-ától egyetlen hónap alatt elérte az 1 200-at a teljesített polgárőr órák száma, ebből 738 órát töltöttek szolgálatban azokon a hétvégeken, melyeken a kormány a polgármesterek hatáskörébe utalta a helyi korlátozások meghozatalát. Március 15-étől a gépjárműveikkel 3 850 km-et tettek meg, az érintett hétvégeken napi 10-12 alkalommal kellett figyelmeztetniük személyeket a kijárási korlátozások megszegése miatt.

A munkájukat eddig két robogó segítette, amihez Szent György napja alkalmából újabb kettőt vásárolt a környei önkormányzat természetesen teljes felszereléssel, sisakkal, kesztyűvel együtt. Amikor felmerült a robogók megvásárlásának gondolata, valamennyi képviselő azonnal támogatta, sőt! A jelzett járványveszély miatt már az év elején konszenzus született arról, hogy a civil szervezetek pályázati forrásából kiemelt támogatást biztosítsunk az egyesület számára – mondta el Beke László polgármester április 28-án a szervezet székhelyén a robogók átadásakor.

A szabályokat a kormány felhatalmazása alapján megalkothatjuk, de a betartatásukról az önkormányzat önállóan nem tud gondoskodni. A harmadik hétvégén vagyunk túl, és látjuk, hogy az ellenőrzés gyakorlatilag 100%-ban rátok hárul, ez a teher rátok nehezedik, hiszen Ti vagytok itt napi 24 órás szolgálatban, és Ti tudtok segíteni a szabályok betartatásában, a vírus elszabadulásának megelőzésében. Mindenki tudja, hogy a kontakt jelenti a legnagyobb veszélyt. Ha elkezdenek összejönni az emberek, „ha bandáznak”, abból nagyon csúnya fertőzés lehet. Szerintem nagyon sok környei család nem is tudja, mennyit jelent a munkátok, milyen szerepe van abban, hogy ők egészségesek maradhatnak – fogalmazott a polgármester, s fejezte ki a falu egésze nevében köszönetét az olykor erőn felüli helytállásért, amely a környei önkéntes tűzoltókat és polgárőröket egyaránt jellemzi. Ezt követően, már a május 1-jei hosszú hétvégére készülve hangzott el a címbéli kérdés, majd intelem: kesztyűvel, maszkkal, fertőtlenítővel hogy álltok? Bármire szükségetek van, szóljatok, és ha olyan helyzet adódik, hogy bárki szállítani kell az autóval, utána fertőtlenítés és ózongenerátor!

Bene Zsolt elnök megnyugtató válasza után az is kiderült, hogy nem csak az önkormányzat igyekszik maradéktalanul biztosítani minden szükséges feltételt az önkéntesek számára, már mások is tettek felajánlást. Így a május 1-jén szolgálatban lévőket – természetesen a helyhatóság által biztosított egyszer használatos ételszállítókban – Tirhold Kármen bográcsos gulyással, Dörner István és felesége baconos kiflivel, míg harmadikán Bartisné Wittman Mónika pincepörkölttel vendégeli meg.

 

Megosztás