Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

64márton-napKét évforduló is kapcsolódott a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete által szervezett szombati Márton-napi ünnepséghez: a vidám, hagyományőrző program pontosan tízedik alkalommal csalogatott fellépőket és vendégeket egyaránt, a burgerlandi hagyományos zenék feldolgozásait játszó Originale Sautanz-Musi zenekar pedig szintén a kezdetektől, tehát tizedszer húzta nemcsak a műsor részeként, de az azt követő bálban is a talpalávalót.

2004 óta emlékezik meg Környén a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. 4márton-napA gyerekek többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a Művelődési Ház színpadára Krállné Mózer Nikoletta vezetésével, majd arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.

Őket követte a szintén helyi Német Nemzetiségi Iskolás csoport, a Kismarosi Énekkar,25márton-nap majd fergeteges polkákkal a Szivárvány Táncegyüttes legidősebb aktív korosztálya, s az utánpótlás Hétszínvirág. Mindkét táncos csapat igazolta elnevezésük sokszínűségét: magyar és nemzetiségi produkcióik egyaránt vérpezsdítőek, táncra sarkallók.

Az 1976-ban alakult Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar dalai továbbfokozták a hangulatot. Műsoruk koreográfiájában a vidámság „poharai” is szerephez jutottak, de a kismarosi Nachtigall Kórus és Marus Hagyományőrző Tánccsoport előadása sem nélkülözte a túlzottan „vidám” férfiember cselekedeteinek érzékeltetését.

A színpadi programok sorát a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely a 16 esztendeje alakult Originale Sautanz-musi zenekarral közös produkcióval is meglepte a vendégeket.

61márton-napA rendezvényen Wéber István a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke virággal fejezte ki köszönetét Fábián Józsefné, Annus néni számára, hiszen – ahogy mondani szokták – ez a műsor, pontosabban a zenekarral ez a kapcsolat nem jött volna létre, ha nincs ő…

Pedig, „csak egy tánc volt”

Annus néni még ma is mindenre részletesen emlékszik. Vöröskeresztes kiránduláson vett részt a dalkör egyedüli tagjaként. Sopronba is „elugrottak”, s a város Főterén nagyon jó muzsikát hallottak. Annus néni pillanatok alatt megállapította, hogy nem magyarok, hanem biztosan osztrák zenészek húzzák a talpalávalót.

A kirándulótársak kíváncsiságát felkeltette egy hangszer, s mivel Annus néni beszélt a legjobban németül, kérlelni kezdték: kérdezzen rá, mi az?

2márton-nap(Az Originale Sautanz-musi a kezdetektől a mai napig minden zeneszámában használja az Annus néni által ördöghegedűnek nevezett hangszert, amely alumíniumból készült, hasonlít a régi korokban a mosóteknőkben elhelyezett dörzsölő eszközökhöz, s a zenekar egyik tagja erős bottal „csikarja ki” a hangokat.)

Annus néni tehát két zeneszám között odalépett a színpadhoz, bemutatkozott, érdeklődött a hangszer iránt, s annak kezelője – miután elmesélte – átnyújtott számára egy névjegykártyát, rajta a zenekar főbb elérhetőségeivel.

Nem telt el pár perc, hogy megosztotta a társakkal az információkat, amikor többen jelezték: a férfi, akivel az imént beszélt, neki integet. Az „ördöghegedűs” táncba hívta… Némi vívódás után követte a színpadra, s azt a polkát máig sem felejti el.

Az élményekről, a fantasztikus zenekarról természetesen mesélt itthon dalkörös társainak, akik biztatták, hogy vegye fel velük a kapcsolatot, írjon a névjegykártyán található címek egyikére.

Végül papírt, tollat ragadott, bemutatta a dalkört, s hogy szeretnék a zenekarral szorosabbra fűzni a kapcsolatot, vendégül látni őket Környén.

A levélváltásokat telefonok követték, majd tíz esztendővel ezelőtt az első Márton-napi ünnepségre meg is érkezett az Originale Sautanz-musi zenekar. A kezdetekben csak az együttes tagjai jöttek, ám az eltelt években elmélyült barátságnak köszönhetően mára a családtagok is ellátogatnak községünkbe.

1márton-nap 3márton-nap 5márton-nap 6márton-nap 8márton-nap 9márton-nap 10márton-nap 11márton-nap 12márton-nap 13márton-nap 14márton-nap 15márton-nap 16márton-nap 17márton-nap 18márton-nap 19márton-nap 20márton-nap 21márton-nap 22márton-nap 23márton-nap 24márton-nap 25márton-nap 26márton-nap 27márton-nap 28márton-nap 29márton-nap 30márton-nap 31márton-nap 32márton-nap 33márton-nap 34márton-nap 35márton-nap 36márton-nap 37márton-nap 38márton-nap 39márton-nap 40márton-nap 41márton-nap 42márton-nap 43márton-nap 44márton-nap 45márton-nap 46márton-nap 47márton-nap 48márton-nap 49márton-nap 50márton-nap 52márton-nap 53márton-nap 54márton-nap 55márton-nap 56márton-nap 57márton-nap 58márton-nap 59márton-nap 60márton-nap 61márton-nap 62márton-nap 63márton-nap64márton-nap

Megosztás