Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kézmosás3Az Egészségügyi Világszervezet a „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás” program keretében 2009-ben a kézhigiéne globális fejlesztése érdekében hirdette meg a „Ments életeket: Moss kezet!” szlogenű kampányát. A „Kézhigiénés Világnap” alkalmából évente tudományos ülés megrendezésére kerül sor.

A WHO 2011. évi „Nemzeti Kézhigiénés Kampány” nyitórendezvényén Pittet professzor, a WHO kézhigiénés kampányának kidolgozója, Semmelweis Ignác munkásságának korszakalkotó, elévülhetetlen érdemeit méltatva utalt a napjainkban is kiemelkedően fontos aktualitására.

Semmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás. Észrevette, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra és ott fertőtlenítés nélküli kézzel vizsgálták a várandós nőket. Azóta a modern orvostudomány alapkövetelménye a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés!

Közismert tény, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő antimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés.

A WHO a kézhigiéne fejlesztésére minden évben úgynevezett kampányfeladatokat hirdet meg. A kézhigiénés kampányfeladatok részét képezi a betegellátó intézmények személyzetének oktatása is. További igen fontos feladat a betegek és a látogatók felvilágosítása és a figyelem különböző eszközökkel (pl. plakátok) történő felhívása a megfelelő kézhigiéne fontosságára és a kézhigiénés módszerek megfelelő alkalmazására is.

Ez a komplex felvilágosító munka szintén hozzájárul a kórházi fertőzések visszaszorításához.

A kézhigiéne fejlesztése nem korlátozódhat a fekvőbeteg-ellátó intézményekre. A kéz által közvetített fertőzések kockázata a járóbeteg-ellátás területén, a hosszú ápolási idejű intézményekben, valamint a szociális ápolás és ellátás területén is jelentős, és így elsőbbséget kell, hogy élvezzen a megelőző intézkedések között.

A WHO ajánlást dolgozott ki a fekvőbeteg-ellátáson kívül az előbb említett szakmai területeken szükséges kézfertőtlenítési gyakorlatra is.

A kézfertőtlenítés a multirezisztens mikroorganizmusok világszerte tapasztalható terjedésének visszaszorítására is az egyik legegyszerűbb megelőzési eszköz. Ennek keretében 2014-ben a WHO meghirdette a „Moss kezet, állítsd meg a rezisztens kórokozók terjedését!” című programját.

 

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

           Népegészségügyi Főosztály 

                 Járványügyi Osztály

 

Megosztás