Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Február másodikán érkeztek, s vasárnap utaztak haza a tardoskeddi labdarúgók a környebányai Erdei Iskolából, ahová edzőtáborozásra érkeztek. A csapatot pénteken Marian Tóth, Tardoskedd polgármestere is meglátogatta, aki megválasztását követően első alkalommal találkozott Környén Beke László polgármester társával.

A szlovákiai Tardoskedd és Környe önkormányzata együttműködési szándékát 2007-ben Tardoskedden foglalta írásba, s 2008-ban szentesítették megerősítését a környei Közösségi és Tájház avatóünnepségén, de a két település első kapcsolata már több mint fél évszázados múltra tekint vissza, az 1947-48-as kényszerű lakosságcseréhez.

Akkor űzték el szülőföldjükről a tardoskeddi magyarokat, s a többi között Környére telepítették őket. A több évtizedes múlt ellenére Tardoskedd és Környe „egymásra találása” 18 évvel ezelőtt elevenedett meg újra, amikor a Rozmaring Dalkör először lépett fel a környei nemzetiségi és sörfesztiválon, s majd a magyar dalkör is több alkalommal ellátogatott a tardoskeddi kulturális rendezvényekre. 2003-ban a Tardoskeddi Szemerényi Károly Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény között jött létre együttműködési megállapodás, a környei táncosok azóta is rendszeresen szerveznek nyári tánctábort Tardoskedden.

A két település közötti együttműködés keretében érkezett 27 tardoskeddi labdarúgó február 2-án a környebányai Erdei Iskolába, ahol a környei önkormányzat díjmentesen biztosította számukra a szállást öt napon keresztül.

A labdarúgókat pénteken Marian Tóth, Tardoskedd új polgármestere is meglátogatta, aki tavaly novemberi megválasztását követően első alkalommal találkozott Környén Beke László polgármesterrel. A látogatásra a tardoskeddi képviselő-testület több tagja is elkísérte, velük együtt először tekintette meg a megújult környei Polgármesteri Hivatalt. Marian Tóth a látottakról elismerősen szólt, s több képviselővel kérdéseket fogalmaztak meg a környei önkormányzat működése kapcsán. A beszélgetés során az is kiderült, hogy a környei döntéshozatalban több, számukra igen szimpatikus elemmel is megismerkedtek, melyeket – elképzelhető – hogy Tardoskedden is alkalmaznak majd.

A látogatás végén Marian Tóth azt is megerősítette: a szíves vendéglátást nyáron viszonozzák, amikor hagyományosan környei csoportot fogadnak majd Tardoskedden az ifjúsági táborban.

Megosztás