Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ötödik alkalommal „disznólkodtak” Vértesszőlősön január 25-én, amikor ismét benépesült a csarnok melletti rendezvénysátor, a 10 résztvevő csapat már hajnaltól szorgoskodott, hiszen valamennyien egy-egy 170-180 kilós sertést vágtak, dolgoztak fel. A házigazda község testvértelepülései mellett érkeztek Bajról, Neszmélyről, Mocsáról, Kocsról, a disznólkodó faluk sorát első alkalommal gyarapította környei formációi is.

A környeiek három üstben, két gázzsámolyon, két tűzhelyen és két hastokon készítették a disznótoros finomságokat, a többi között toros disznójavát vaslapon sült káposztával, válogatott disznóságokat illatos szilvaforgácson sütve, környei svábhurkát pecsenye kolbásszal, savanyú káposztát töpörtyű gombóccal. A falatokért érkező vendégeket jóféle környei pálinkával, forralt borral, teával, sváb süteményekkel, töpörtyűs és káposztás pogácsával, Nuss Stanglival, Kvircedlivel, hájas párnácskával, margarinos tekerccsel is kínálták, és délutánra szinte hírmondó sem maradt a falatokból.

A baráti szálak kialakítása, szorosabbra fonása mellett a résztvevő települések kulturális életének megmutatása is célja a vértesszőlősi Regionális Böllérversenynek, Környe képviseletében művészkerékpárosok és a Német Nemzetiségi Dalkör lépett színpadra, miközben az ítészek már meg is kezdték a toros ételek értékelését. Bár a gasztromegmérettetésen a zsűri más községek finomságait ízletesebbnek ítélte, a környei stand méltán nyerte el „A legszebb porta” elismerést – ez már az esti böllérbálon derült ki, ahol igaz megfáradtan, de annál vidámabb hangulatban várták a csapatok az értékelést.

Az oklevelet Beke László polgármester és Tirhold Kármen képviselő vette át a valóban ízig-vérig környei, az egykori sváb szobabelsőt idéző installációért. A falat Soltész László festménye ékesítette, mellyel egy leshegyi disznóvágást ábrázolt, háttérben a falu látképével, a templommal. Méri János keze munkáját dicsérte a füstölt termékekből készült kompozíció, fonott kolbász, köröm, töltött malacka, és a sublót, asztal, székek, asztalterítő, porcelán étkészlet is mind-mind fellelhetők voltak annak idején a régi sváb parasztházakban, mint ahogy az örökérvényű házi áldás, amely akár a környei stand mottója is lehetett volna: Freude den Kommenden, Friede den Bleibenden, Segen den Gehenden! Öröm az érkezőkre, béke a maradókra, áldás a távozókra!

Megosztás