Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Március 1-jén hajnalban indult útnak Beke László polgármester Lónyára azokkal az adománycsomagokkal, melyeket a környei önkormányzat állított össze előző este majdnem 350 ezer forint értékben tisztálkodó szerekből, élelmiszerekből, hogy segítse a háborús konfliktus elől hazánkba menekülőket. A környei képviselők már február utolsó hétvégéjén egyeztettek az adományozás lehetséges módjairól, s hogy a segítség valóban hatékony, célirányos legyen, Beke László első alkalommal február 27-én utazott el a Lónyai határátkelőre, ahol a helyi polgármesterrel és egy önkénteskedő református tiszteletessel egyeztetett.

Lónyán egy kis határátkelő található, a hírekben sem igen hallani róla. A településen élők száma nem éri el az ezret, a háború elől menekülőket a helyi művelődési házban fogadják. Ott pihennek meg, majd indulnak tovább. Az Ukrajnából érkezők többsége korábban már hosszú órákat vár a határátlépésre, így Lónyán jelenleg a legfontosabb őket azonnal élelmiszercsomaggal és tisztálkodó szerekkel segíteni.

A háború elől menekülők mesélték, hogy 5 órát kellett várakozniuk. Azért jönnek gyalog, mert autóval nehézkesebb, ezért inkább elindulnak egyetlen bőrönddel, vagy egy sporttáskával, és mindent otthon hagynak. Tehát aki átér, az már éhes, fáradt, fázik. Ezért kell ezeket a csomagokat előre összekészíteni, egyszemélyes adagokban elrendezni, mert hirtelen ez jelenti a legnagyobb segítséget – mondta el a tapasztalatait Beke László polgármester.

Így a környeiek a vizet, croissant, gyümölcsöt, nyitható májkrémet, kekszet, tartós pékárút, szalvétát, műanyag kanalat, kést tartalmazó élelmiszercsomagok mellett női és férfi higiénés, valamint bébi csomagokat készítettek, illetve alapvető felnőtt és gyermek gyógyszerekből is juttattak el Lónyára. A környei polgármester úgy látja, hogy a közvetlen, személyes kapcsolattartás eredményeként valóban hathatós lehet a falu segítségnyújtása, hiszen a befogadó helyeken is szinte óráról-órára változik az érkezők száma, korosztályi összetétele. Elsején például kiderült, hogy várhatóan szűkös lesz a lónyai Művelődési Ház, ezért sátrat kell felállítaniuk, amibe a helyszínen tartózkodó Beke László vásárolt a környei önkormányzat további támogatásaként gázmelegítőket.

Az önkormányzat kéri, hogy aki szintén közvetlenül kíván adományozni, az elsősorban továbbra is azonnal fogyasztható csomagolt ételekkel, takarókkal és higiéniai termékekkel támogassa a menekülőket, a csomagokat, ha összegyűlik a szükséges mennyiség, és van rá igény, akár naponta eljuttatja a határra. Az adományok március 4-éig adhatók le hétköznapokon 15 és 17 óra között a Római Katolikus Plébánia épületében.

 

 

Megosztás