Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

majális_210Tai chi, rendőrautó, tűzoltó „spricli”, totó, arcfestés, lufihajtogató bohóc, kempo bemutató világbajnokkal, lángos evő és főzőverseny, tánc, muzsika, tábortűz gitárzenével, vidám hangulat és kellemes napsütés – ezt kínálta a környei Családi Majális a tó partján szombaton, s akik a program mellett voksoltak, minden bizonnyal nem bánták meg, hogy a napot ott töltötték.

A reggeli órákban még gyérnek tűnt a tűzhelyek körül szorgoskodók száma, aztán szépen, fokozatosan benépesült a part.

majális_21A „megmozgatós” programok sorát a már évek óta hagyományos tai chi nyitotta, ezúttal Kissné Ágoston Éva vezetésével. A kínai felfogás szerint születésekor mindenkinek meggyújtanak egy gyertyát, ez az életenergia gyertyája.  Addig élünk, amíg ez ég. Ha önpusztító módon, két végén égetjük a gyertyánkat, hamarabb leég, de megfelelő életmóddal  lassíthatjuk is. Ennek egyik eszköze a tai chi, hiszen ezzel éppen életenergiát (Csít vagy Qi-t) gyűjtünk. A mára több mint 20 főt számláló csoport mindezt már tapasztalja is magán, ezért „toboroznak” folyamatosan a majálison is, hiszen várják és örömmel fogadják a csatlakozni vágyókat. Hétköznapokon fél 8-tól Dr. Árendás József rendelőjének udvarán, kedden és csütörtökön délután hattól pedig a gyermekrendelő mögötti parkban gyűlnek össze, s gyűjtik az életenergiát.

majális_34Lehet, hogy picit kevesebb életenergiával érkeztek a felnőttek a tó partjára, hiszen a hagyományos családi megmozgatás hívószavára kizárólag gyerekek jelentkeztek. Ők viszont hatalmas lelkesedéssel és elánnal vágtak bele a feladatok teljesítésébe, s a mezőny olyannyira kiegyensúlyozottnak bizonyult, hogy a végén a helyezetteket csupán 1-1 pont választotta el egymástól. A mocsárjárásban, gumikötél hajtásban, labdavezetésben, szökdelésben, s különböző ügyességi feladatokban a leggyorsabbnak és legkevesebb hibát vétőnek a Törpék bizonyultak, második helyen végeztek a Villámok, harmadikon a Nyertesek, negyediken pedig a Pillangók.

A sportos megmozgatás és szintén a toborzás jegyében tart minden esztendőben bemutatót a környei Gyémánt Kempo Sport Egyesület, melynek majális_73tagjai között Budai Anita személyében egy világbajnoknak is tapsolhattak a majális résztvevői. A Zen Bu Kan Kempo egy összetett harcművészeti ág, amely ötvözi az állóharc és a földharc elemeit, a tradicionális értékek fókuszban tartásával. Az edzéseken állóharc, földharc, dobások, formagyakorlatok, fegyveres formagyakorlatok és utcai önvédelmi elemeket lehet elsajátítani. Környén 2013 óta van jelen a Gyémánt Kempo SE, ez idő alatt 21 területi győztest, 12 országos bajnokot és egy világbajnokot sikerült Bognár Levente mesternek kinevelnie, de a világbajnok Budai Anita természetesen már Tatabányán is látogatta az egyesület edzéseit. Jelenleg harminc, 20 gyerek és 10 felnőtt taggal működik az egyesület, amely minden mozogni és tanulni vágyót szeretettel vár az edzéseken, hétfőnként délután fél 5-től, szerdánként 17 órától az általános iskolában.

majális_135A kempo bemutató közben már 22 különböző méretű bográcsban, kondérban, tárcsán rotyogtak, sültek javában a különböző alapanyagokból készült ételek, melyek között – mint az eredményhirdetés során elhangzott – valamiért idén nagy népszerűségnek örvendett a bab különböző formációja. A Végertné Nedermann Éva, Tiba Sándor, Rácz Gábor alkotta zsűri ízlelhetett babgulyást papszelettel, csülökkel, és „natúr”, hagymás babot, babos csülkös pörköltet, káposztás csülkös babot, de a kínálatban szerepelt pacal, marhanyak pörkölt és grillkavalkád is. A gasztrotúra végén az ítészek egybehangzóan döntöttek a helyezésekről: különdíjjal jutalmazták a Szulejmánok birkapörköltjét, a Go-Go konyha babgulyását, papszeletét, valamint Czirkos Attila menüjét, a csülkös-babos káposztát, sörben, hamuban sült csülköt. Harmadik helyen végeztek a Patonyi babok babos majális_128csülkös pörköltjükkel, második lett a Környei Polgárőrség burgundi babos oldalasa, s a Vándor Fakanalat a Friedrich formáció nyerte el vörösborral, rókagombával, meggylekvárral készített vaddisznó pörköltje, melyet tavaly különdíjjal jutalmazott a zsűri, s melynek idei alapanyagát, a nagyjából 50-60 kilós vaddisznót maga a séf terítette le napokkal ezelőtt.

Téved, aki azt gondolja, hogy a tengernyi ételkínálat mellett nem jut még egy kis hely a pocakban az Idősek Klubja kollektívája által elkészített lángosnak. majális_173A lángos evő verseny, no meg maga az ízletes lángos, évről-évre töretlen népszerűségnek örvend: volt, aki mindkét „futamban” indult, volt, aki leleményesen nevezett, majd a rajtot követően egyszerűen kézbe vette a lángost és jóízűen befalatozta. A gyerekek java azonban megvívta gigászi küzdelmét a finomsággal, a leggyorsabbak pedig (hab a tortán), jutalomcsokoládét vehettek át.

A folytatásban vastapsos sikert aratott a Liget Line Dance Táncegyüttes műsora, s bár egy ideig úgy tűnt, hogy az őket követő majális_235Story Party Band muzsikájára többen bátortalanul inkább a tűzrakó helyek körül perdülnek táncra, azért idővel egyre többen merészkedtek a színpad elé, s ropták mindaddig, míg fel nem lobbant a tábortűz lángja, melyhez a Barta-Czirkos projekt – stílszerűen – hangulatos gitármuzsikával csalogatta a majális zárásaként a vendégeket.

Megosztás