Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2020. január 1-jétől megváltozott az engedély nélkül létesített kutak bejelentésének módja. A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 2018. évi módosítása értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság és az eljárási díj megfizetése alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül létesített ásott, vert vagy fúrt kút vízjogi fennmaradási engedélyét.

A korábbiakkal ellentétben, 2020. január 1-től a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó ásott vagy vert kút engedélyezéséhez nem szükséges jogosultsággal rendelkező szakember által készített tervdokumentáció benyújtása, elegendő a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet szerinti tartalmú formanyomtatvány kitöltése és a kút tulajdonosa által történő aláírása. A talajvíz kutakkal kapcsolatos nyomtatványok elérhetők a Környei Polgármesteri Hivatalban, illetve letölthetők innen: https://kornye.hu/gazdalkodas-kozerdeku-adatok/gazdalkodas-kozerdeku-adatoknyomtatavanyok/

Fúrt kút esetében a benyújtott dokumentációban igazolni kell, hogy a kút kivitelezője a vonatkozó jogszabályok alapján képesített vízkútfúró szakember, valamint a benyújtott formanyomtatványt el kell látni a szakember aláírásával is.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2021. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. A bírság a Vgtv. alapján jogi személy esetén az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80 %-áig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén 1.000.000 forintig, természetes személy esetében 300.000 forintig terjedhet.

Megosztás