Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

szívA Szív Világszövetség 2000-ben, a sydney-i olimpián hirdette meg először a Szív Világnapját, amely minden év szeptember utolsó vasárnapja. A magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul.
Magyarországon az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, amely mintegy 2.5 millió embert érint. Mintegy egy millióan cukorbetegek, ugyanakkor a lakosság fele túlsúlyos.
Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek.
Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért, amely megfelelő odafigyeléssel megelőzhető.
Külön figyelmet kell szentelni a legkisebbekre, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma két és félszeresére emelkedett a fejlett országokban, és megnégyszereződött a fejlődő országokban.
Az a kisgyerek, aki nem eszik egészségesen és nem mozog rendszeresen, 80 százalékban nagyobb eséllyel hízik el felnőtt korában, amely a melegágya a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek.
A szakemberek szerint lehetőleg mindenki igyekezzen követni a mediterrán diéta előírásait, naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend követése kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából.
A szakemberek egyöntetű véleménye szerint nagyon fontos részt venni a szűrővizsgálatokon, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, még időben tudjanak változtatni az életmódjukon.

Összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő (Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet)

Megosztás