Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ennek a gazdának akkora disznója legyen, mint egy ház. Akkora szalonnája, mint a mestergerenda! Annyi zsírja, mint kútban a víz! Annyi töpörtyűje, mint Dunában a föveny – szólt a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakos lucázó fiúitól a strófa Luca napján Környe több helyszínén is.

A hagyomány László Márta kezdeményezésére indult el már több mint 30 esztendővel ezelőtt, és a tanszak vezetőjeként őt követő vezető Jakab András is megőrizte: december 13-án, Luca napján minden évben útra indulnak a néptáncos fiúk a szerencsehozó rituáléval, mondókával, s egyáltalán nem utolsó sorban szalmával, melyet mind egy szemig össze kell gyűjteni. A hiedelem ugyanis úgy tartja, hogy a lucázók által elszórt szalmát otthon kis haszonállat, vagy ha az nincs, akkor a karácsonyi asztal alá kell tenni, hogy bőséges legyen a következő év.

A szalma gyűjtése során a Vackor Óvoda és Bölcsőde udvarán az egyik apróság meg is jegyezte a társának: Levente, te mennyit szedsz már?!

Az a három évtizedes múlt alatt sem derült ki, hogy a szerencseszalma „begyűjtése” mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket a „gazdaasszonyok, gazdák” számára, az viszont biztos, hogy a termésvarázsló út a fiúknak minden évben, minden helyszínen azonnal kézzel fogható bőséget termett, hiszen a „gazdáktól” kapott ajándékokban, gyümölcsben és édességben soha nem szűkölködtek a többórás lucázás végén.

 

Megosztás