Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Bizony sajnálhatják az urak, hogy ők nem lehetnek tagjai a környei Nő Klubnak, amely október 3-án bontotta ki szárnyait. A csütörtöki találkozón ugyanis szinte rogyadozott a finomságoktól az asztal a könyvtárban, de nem csupán az ízletes falatok, hanem a vidám hangulat okán is irigykedhetnek az erősebb nem képviselői. A meglepetés hastáncprodukcióról nem is beszélve…

A Nő Klub gondolata Hajmáné Kalocsai Évában fogalmazódott meg még októberben, amikor a Könyvtáros Napok keretében hívta találkozóra a község hölgyeit. Akkor talán többen úgy gondolták, hogy a kezdeményezés nem lesz hosszú életű, de az asszonyok rájuk cáfoltak.

Németh Lajosné, Marika személyében Éva kiváló társra talált, aki pillanatok alatt a klub mozgatórugójává, vezetőjévé vált. Ő 1996-ban érkezett Környére Tatabányáról, ahol igencsak mozgalmas, társadalmi munkákkal, önkéntes feladatokkal tűzdelt mindennapokat hagyott maga mögött. Itt – ahogy meséli – nagyon megtetszett neki a német kisebbségre jellemző összefogás, s valami hasonló kezdeményezésre, „mozgósításra” vágyott. Merthogy Környén sem pihent meg, ahol csak teheti, segít.

A klub vezetése tehát igencsak testhezálló feladatnak bizonyult, s már az első pár találkozó alkalmával kiderült, hogy vannak bizony a faluban hölgyek, asszonyok, akik vágynak a társaságra, a tartalmas beszélgetésre, az értékes gondolatok cseréjére, s a közös munkálkodásra. Mára a rendszeres csütörtöki találkozóikra 20-25 hölgy érkezik, az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Legidősebb tagjuk Wéberné Erzsi néni 72 esztendős, a legfiatalabb pedig éppen a lánya, Erzsébet, aki 45 éves.

A hölgyek, asszonyok hetek óta az Advent jegyében kézműveskednek, függőket, dobozkákat, képeslapokat, asztali díszeket, s mivel sajnos többen már megözvegyültek, sírkoszorúkat készítenek. Azt tervezik, hogy a szorgoskodást az ünnep után is folytatják, mivel a kézműves darabokból jövő ilyenkor vásárt szeretnének rendezni, hogy a bevételből a község egy rászoruló gyermekét, s egy idősebb lakóját ajándékozhassák meg.

Ezek a kiscsillagok most a mi ablakainkban lesznek, a gyertyák a mi asztalainkon, s a sírokon. De jövőre mások otthonába is eljuthatnak, ott lehetnek a mi csillagaink – fogalmazott csütörtökön Németh Lajosné, s gondolatait hallva könnytől váltak csillogóvá a tekintetek.

A meghitt percek után és a saját maguk készítette finomságok falatozása közben később viszont nem akármilyen meglepetésben volt részük a hölgyeknek. Érkezett Marika unokája, Németh Zsófia, Eck Csabáné és Erl Zoltánné, akik fergeteges hastáncprodukcióval sarkallták vastapsra a klub tagjait. Igaz, valaki megjegyezte, hogy legközelebb chip and dale fiúkat is örömmel látna…

A környei Nő Klub ajtaja tehát kortól függetlenül nyitva áll a hölgyek előtt minden csütörtökön délután négy órától a könyvtárban, a művelődési ház felújításának ideje alatt pedig az iskolában.

Megosztás