Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A szaktárca megkezdi a köznevelési törvény szükséges módosításának előkészítését, miután az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság is úgy véli, hogy a nemzetiségi óvodai ellátás helyi önkormányzati feladat. A nemzetiségi óvodák tervezett állami fenntartásba vétele miatt már a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület is kifejezte aggodalmát, közös állásfoglalásukat április elején juttatták el az országos, s regionális nemzetiségi önkormányzatokhoz.

A Komárom-Esztergom megyében működő „Polgármesterek a Falukért” Egyesület 31 tagtelepülése közül tizenegy működtet nemzetiségi óvodát, az ő védelmükben fordult a nyilvánossághoz, s emelte fel szavát a szervezet április elején. Egy, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatási Irányítási Főosztályának vezetője által februárban jegyzett levélben ugyanis az olvasható, hogy a köznevelési törvény a nemzetiségi óvodai nevelést nem sorolja a helyi közügyek közé, így ezen feladat ellátásáról 2013. január 1-jétől az állam gondoskodik.

Az egyesület ezért közös állásfoglalást juttatott el az országos, s regionális nemzetiségi önkormányzatokhoz, melyben kiemelik: nem értenek egyet a nemzetiségi óvodák állami fenntartásával, mivel úgy vélik, hogy a helyi értékek, hagyományok és a nemzetiségi identitás megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszik a kisgyermekkorban történő nemzetiségi nevelés, továbbá a helyi hagyományok, szokások átörökítése kerül veszélybe, hiszen ezt egyedi jellegzetességük miatt nem lehet központilag, államilag irányítani.

Fontosnak tartjuk, hogy a most is meglévő nemzetiségi oktatás (iskola, óvoda) maradjon a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok közös fenntartásában, valamint az állami finanszírozás feltételei egyezzenek meg az azonos egyházi intézmények feltételeivel – fogalmazott az állásfoglalás.

Mindeközben a 31 független polgármesteren keresztül 60 ezer Komárom-Esztergom megyei polgár érdekeit képviselő egyesület mellett, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is kifejezte aggodalmát, s a szervezet elnöke, Heinek Ottó hétfőn továbbította a nemzetiségi óvodákat működtető települési önkormányzatok felé Szászfalvi László levelét – tájékoztatott Maszlavér István, a „Polgármesterek a Falukért” Egyesület elnöke.

Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár levelében a következő is olvasható: „Államtitkárságunk álláspontja szerint a nemzetiségi óvodai ellátás az óvodai ellátás részeként helyi önkormányzati feladat, ezen elvi tétel mentén szükséges a nemzetiségi köznevelésről szóló törvény egyes rendelkezéseinek módosítása”. Az államtitkár levele azt is tartalmazza, hogy dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár március végi nyilatkozata szerint a szaktárca megkezdi a köznevelési törvény szükséges módosításának előkészítését.

A nemzetiségi óvodákat működtető önkormányzatok számára megnyugtató tájékoztatás kapcsán Maszlavér István elnök elmondta: jóleső érzés, hogy a döntéshozók az érveket, véleményeket megismerve a törvénymódosítás mellett határoztak.

Egyesületünk, s a tagság számára ez azt jelzi, hogy a kormány nem tekinti presztízsveszteségnek, ha egy már megszületett törvényt az ország jelentős hányadának, adott esetben többségének érdekeit figyelembe véve módosítania szükséges – fogalmazott az elnök. Maszlavér István egyben reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati, valamint a köznevelési törvény kapcsán született további javaslataikat is megfontolásra érdemesnek tartják a döntéshozók, s újabb módosítások alapjait képezhetik.

Bár Környe nem működtet nemzetiségi óvodát, a község is prioritásként kezeli a hagyományápolást, ezért számunkra is öröm, hogy – úgy tűnik – megnyugtatóan rendeződik a kérdés – mondta el Beke László az egyesület alelnöke. Környe polgármestere hozzátette: osztja az elnök abbéli reményét, hogy a jövőben az egyesület által megfogalmazott újabb javaslatok is beépülhetnek a törvényi környezetbe, hiszen például az iskolák fenntartóváltásával kapcsolatban is komoly aggályaik vannak a településeknek, s mindent meg kívánnak tenni annak érdekében, hogy megőrizzék őket.

Megosztás