Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (Gktv.) idén januártól hatályos módosítása szerint március 1-jéig valamennyi gazdálkodó szervezetnek kérvényeznie kell kamarai nyilvántartásba vételét a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. A törvény szerint gazdasági szervezetnek minősülnek az egyéni vállalkozók is.

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem vonatkozik a kötelező regisztráció. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény szerint szintén nem kötelesek regisztrálni a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók.

A már működő vállalkozásoknak legkésőbb 2012. március 1-ig kell regisztrálniuk a kamaránál, a 2012. január 1. után, újonnan alakult vállalkozásoknak a cégbejegyzést, illetve az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kell ezt megtenniük. A nyilvántartásba vételi kérelem akkor is kötelező, ha vállalkozó 2012. január 1-je (a törvénymódosítás hatályba lépése) után úgy döntött, hogy szünetelteti a tevékenységét.

A gazdálkodó szervezeteknek a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásával együtt kamarai hozzájárulást kell fizetniük a nyilvántartást végző kamara részére. A hozzájárulás összege gazdasági szervezetenként évenként 5000 forint, a meg nem fizetett hozzájárulás köztartozásnak számít. A befizetési határideje minden év március 31., új vállalkozás esetén az indulást követő 5. munkanap. A nyilvántartásba vétel nem jelent kamarai tagságot. A tagság továbbra is önkéntes marad, az önkéntes tagok a kamarai tagdíjból levonhatják az éves hozzájárulás összegét.

forrás: http://www.jogiforum.hu/hirek/27245

 

Megosztás