Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A koronavírus járvány miatt idén nem rendezett nagy létszámú megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, a kitelepítés 73. évfordulójára emlékezve a Római Katolikus Templomban Visnyei László plébános mutatott be szentmisét, melyet a kitelepítettekért ajánlott fel.

A templom melletti oszlopok csonkasága mutatja azt a tragédiát, melyet 73 évvel ezelőtt, 1947-ben éltek át környei sváb családok, és mellettük Európa-szere a nemzeti kisebbséghez tartozók milliói. Az egyik oszlop azoknak a környeieknek állít emléket, akiket elűztek a szülőföldjükről, a másik azoknak, akik mára környeiekké váltak, de annak idején a Felvidékről telepítették ki őket. A környei németek kitelepítését a 2. sz. Kitelepítési Bizottság intézte, melynek a helyi megbízottja Bot Tamás kitelepítési kormánybiztos volt. A német lakosságot öt kategóriába sorolták: kitelepítendők, felmentettek, kivételezettek, terhes nők és egyéb korlátozás alá esők. Ekkor már nem konkrétan a háborús bűnösöket, inkább a gazdagabb családokat írták fel a kitelepítési listára. Olyanokat is elvittek, akik magyarnak vallották magukat. – hangzott el a mise előtt Tirhold Kármen elnöktől, aki egy kitelepített visszaemlékezéséből is idézett: már mindenhol azt beszélték, hogy kitelepítik a svábokat… nem akartuk elhinni, hogy ez velünk is megtörténhet… Végül 1947. augusztus 27-én itt is megkezdődött… a falut ellepték a rendőrök. Minden kitelepítendő család háza elé rendőrt állítottak… Jött az autó, vagy lovas kocsi a családokért és vitte őket az állomásra. Marhavagonokba zsúfolták be őket. Rengeteg elkeseredett ember, félelemtől síró gyermek és öreg… A Német nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke  zárásul így fogalmazott: még ha fájdalmas is, fel kell idéznünk az eseményeket, el kell mondanunk a gyermekeinknek, ki kell nyitnunk a szemeket, hogy soha ilyen ne történhessen meg újra!

A szentmisét követően a vasútállomás melletti emlékműnél az önkormányzat képviseletében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Tirhold Kármen elnök és Erl Péter, Dörner István képviselők, a Környei Németek Baráti Köre részéről Wéber István elnök és Kerecsényi József elnökhelyettes, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei alcsoportja nevében Vitéz Erdei József és Vitéz Dr. Árendás József és hajtott fejet és helyezte el a kegyelet virágait.

Megosztás