Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Szent Orbán pápa nézz reánk, őrizd meg nékünk a határt. Védelmezd őt a nagy fagytól, és termését minden bajtól – szólt az ének május 27-én a patrónushoz a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában, s mint kicsivel később kiderült, a Szent az elmúlt évben nyitott füllel hallgatta a fohászt, gondosan vigyázott a termésre, így a környei Les-hegyen 1996-ban felállított szobor megérdemelte a borral öntözést.

A Les-hegyen 1996-ban állították fel Glász József fából készült, Szent Orbánt ábrázoló szobrát, s attól az esztendőtől szervezik meg minden évben a szőlősgazdák, valamint a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság az Orbán napi ünnepséget. A programnak idén már hetedik alkalommal volt része a borverseny, melyet előző nap rendeztek meg, s az ünnepségen derült ki, hogy miként vizsgáztak a pincék kincsei.

Borospoharat készített! – súgtak össze többen is, amikor Bella Sándor lépett a mikrofonhoz, ami jelezte, hogy nem ismétlődik meg a két évvel ezelőtti vesszőzés, amikor a gazda alaposan elpüfölte Orbánt, mert nagyon nem voltak megelégedve a ténykedésével.

A történteket Bella Sándor is felidézte, hálát adva, hogy a tavalyi és idei esztendőt már igen kedvező időjárás kísérte, ezért – mielőtt borral öntözte a szobrot – így fogalmazott: ha ez így marad, akkor tessék rákészülni, hogy nagyon sok bort kell inni! Sok finom környei bort!

Az egyre ügyesedő borászok mellett tehát minden bizonnyal a szent áldásos ténykedésének is köszönhető, hogy az eddigi legnagyobb nevezési létszámot könyvelhették el a hetedik borversenyen, melynek palettáján jobbnál jobb borok szerepeltek. Az ítészek 55 mintát ízleltek végig, s csupán egyetlen egynél hangzott el, hogy ha felismeri a gazdája, akkor jövőre kerülje el a megmérettetést.

Fehér borból 30 minta érkezett, egyet, Pákozdi Ferencét Nagy Arany fokozatúra értékelte a Székely Ádám és Jaross János alkotta zsűri, 4 arany (Králl János, Pittich József, Geiszt József, Andor János), 11 ezüst és 9 bronzminősítést nyert el. A 25 vörösborból Andor Jánosé nyerte el a Nagy Arany minősítést, Králl János, Wéber István, Bernhardt Tivadar és Gubicza István arany fokozatot szerzett, valamint 5 gazda ezüstöt, 10 bronzot.

A hetedik környei borversenyen a „Környe Kiváló Borásza 2018” díjat Andor János vehette át, a Nagy Arany minősítéssel elismert Kékfrankosának és az Arany fokozatú vegyes fehér borának alapanyaga is Környén termett.

Az ünnepségen hagyományosan nagy sikert aratott a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, az általános iskola néptánc tagozatának műsora, a Német Nemzetiségi Dalkör pedig stílszerűen mulatós bordalokkal emelte a program hangulatát, majd a megszokott vendéglátás következett pogácsával, s természetesen a 7. borverseny nedűivel, merthogy – mint korábban is elhangzott – sok finom környei bort kell inni!

 

Megosztás