Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu
fotó: Krupánszky Imre

fotó: Krupánszky Imre

Háromnapos rendezvénysorozattal nyitotta meg a hétvégén kapuit Tatabánya új kulturális műhelye, A Vértes Agorája, a fellépők között a környei Szivárvány Táncegyüttes kalocsai táncának is tapsolhatott a közönség. A modern, színes Vértes Agorája épülete a szakmai stratégia szerint multifunkcionális közösségi központként működhet. A felújítás során bővítették a tereket, biztosították a teljes körű akadálymentesítést, a külső környezetben új zöldfelületekkel rendelkező parkokat alakítottak ki.

Mint ismeretes, Tatabánya önkormányzata sikerrel pályázott a „Tatabánya – a Vértes Agorája” című, TIOP-1.2.1-08/2-2009-0004 azonosítószámú, az „AGORA – multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című pályázaton. A munkálatok a tatabányai Plan-Bau mérnöki Kft. tervei alapján, a WHB-Vemévszer konzorcium kivitelezésében, 2012 januárjában kezdődtek meg.

A házban 440 vendéget fogadni képes színházterem, 100-120 fős kamaraterem, 480 fős ruhatár, gyermekmegőrző, pelenkázó, teakonyha, kerékpár- és babakocsi tároló, táncterem, oktatótermek, öltözők, a legmodernebb hang- és fénytechnikával ellátott terek és egy 100 négyzetméter alapterületű szabadtéri színpad, illetve kiállító- és előadó terem, valamint egy kávézó és étterem várja az ide látogatókat.

fotó: tatabanya.hu

fotó: tatabanya.hu

„Az úgynevezett Agora-program hazai és uniós forrás hozzáférés segítségével egyfajta „tartalomfejlesztést” tesz lehetővé úgy, hogy ehhez az infrastrukturális háttér (kivitelezés, eszközbeszerzés) kialakításának anyagi forrását a Magyar Állam, az Európai Unió és az Önkormányzat együttesen biztosította. A Vértes Agorája már nemcsak egyszerűen művelődési ház, tevékenysége több szakmai, tartalmi funkcióban határozható meg: a ház közösségi-, képzési-, oktatási-, szórakozási- és élmény-, valamint kistérségi tanácsadói és szolgáltatási funkció.

Az Agora épületében működő Tatabányai Múzeum új állandó kiállítása a történeti ökológia segítségével kalauzolja el a látogatót abban a térben is időben, amelyet így határoztak meg: az Által-ér és környezete az ember jégkorszaki megjelenésétől az 1970-es évekig. Ugyancsak az épületben kapott helyet a Tatabánya Pont, amely a Polgármesteri Hivatalból költözött oda.

Az uniós projekt megítélt támogatási összege 1 567 948 458 Ft, míg az elszámolható összköltség 1 844 574 929 Ft, mely összeg az épület rekonstrukciója mellett a teljes körű akadálymentesítést és új parkolóhelyek kialakítását is lehetővé teszi. A kivitelezésre irányuló szerződéskötés összege 1 447 177 328 Ft volt.

forrás: tatabanya.hu

 

Megosztás